Nieuws

Klemmen muizen, ratten en mollen voldoen vaak niet

Er is veel aan te merken op de werking van klemmen bedoeld om ratten, muizen en mollen te doden. Slecht werkende klemmen veroorzaken nodeloos dierenleed.

Zo concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford. Zij bepleiten dat nieuwe klemmen worden gekeurd op effectiviteit voordat ze op de markt komen.

Ruim 50 verschillende klemmen onderzocht

Onderzoekers van de universiteit van Oxford testten de werking van bijna 500 klemmen voor muizen, ratten en mollen. In totaal werden 55 merken/types die te koop zijn in Groot Brittannië getest. Van de geteste merken werden onder meer het type veer, en het gebruikte materiaal getest. Van de klemmen werd de kracht van de klap gemeten (impact momentum) en de kracht waarmee het dier vervolgens wordt vastgehouden. Er bleken zeer grote verschillen te zijn tussen merken en uitvoeringen voor zowel de kracht van de klap als de klemkracht.

Gevolgen voor dierenwelzijn

De onderzoekers constateren op basis van de resultaten dat er veel klemmen op de markt zijn die hun werk niet goed doen, dat wil zeggen: het dier snel doden. In een eerdere rapportage wordt gesteld dat een val goed werkt wanneer meer dan 80% van de gevangen dieren binnen 30 seconden het bewustzijn verliest en sterft. Op basis van hun metingen vermoeden de wetenschappers uit Oxford dat veel vallen niet aan dit criterium voldoen. Zij bepleiten daarom dat vallen worden getest op dit aspect voordat ze op de markt komen. Ook al lang verkrijgbare merken zouden getest moeten worden.

Tunnelval ook niet goed

In een ingezonden brief in het tijdschrift ‘Animal Welfare’ noemen twee onderzoekers die ook betrokken waren bij het onderzoek naar de klemmen de bezwaren van een tunnelval voor mollen. De briefschrijvers stellen dat hoewel de mollen niet gedood worden wanneer ze in de val belanden er geen sprake is van een humane vangstmethode. In de vallen is het klimaat voor de mollen slecht en wanneer ze lang in de val blijven kunnen ze door hun snelle stofwisseling de hongerdood sterven. Ook kan er soms een tweede mol in de val belanden wat weer kan leiden tot gevechten. Wanneer de in deze vallen gevangen mollen elders worden uitgezet lijken de kansen op overleving niet erg groot. De onderzoekers stellen dat wanneer mollen dan toch bestreden moeten worden een methode die tot een snelle dood leidt de voorkeur heeft.


(Bron foto: Wikimedia, Stanislaw Szydlo)