Nieuws

Koeien krijgen oversteekplaats

In Voorst hebben melkkoeien een eigen oversteekplaats gekregen. Het is de eerste koe oversteekplaats in Nederland. Deze oversteekplaats stelt de koeien in staat om zelfstandig de openbare weg over te steken en naar de melkrobot in de stal te lopen.

Melkrobot leidt tot koeien op stal

Veel veehouders houden sinds de komst van de melkrobot hun melkkoeien vaak noodgedwongen op stal. De melkkoeien moeten immers 24 uur per dag toegang tot de melkrobot hebben en indien de percelen door een openbare weg van de stal zijn gescheiden is dit niet of nauwelijks mogelijk. Velen vinden dit, vanuit welzijnsoogpunt, niet wenselijk.

Project ‘Klara heeft voorrang’

Veehouder Hupkes uit Voorst kwam met het idee om een oversteekplaats met voorrang voor koeien aan te leggen, zodat de dieren zonder begeleiding tussen stal en wei heen en weer kunnen lopen. Aan weerszijde van het oversteekgedeelte bevinden zich hiertoe roosters. De weggebruikers worden gewaarschuwd met borden dat de koeien voorrang hebben. De koeien gebruiken de openbare weg tussen april en november tussen 7.00 en 17.00 uur. Het idee is uitgewerkt en uitgevoerd binnen het project ‘Klara heeft voorrang’. Dit project heeft één van de innovatieprijzen van het innovatiefonds Farmers for Farmers ontvangen.(Bron foto: Verantwoorde Veehouderij)