Nieuws

Lijst importverbod jachttrofeeen uitgebreid

Jachttrofeeën van een flink aantal diersoorten mogen met onmiddellijke ingang niet meer in Nederland worden ingevoerd. In totaal wordt voor ruim 200 diersoorten geen invoervergunning in Nederland meer afgegeven.

Het gaat onder andere om trofeeën van de witte neushoorn, olifant, jachtluipaard, leeuw, nijlpaard en ijsbeer. Voor een aantal dieren werd al een invoervergunning geweigerd en die lijst is nu uitgebreid. Dat heeft staatssecretaris van Dam van Economische Zaken de Tweede Kamer in een brief laten weten. In de brief wordt ook ingegaan op de resultaten van de conferentie ‘Save Wildlife: Act Now or Game Over’.

Invoerverbod jachttrofeeën

Staatssecretaris Van Dam: ’Het schieten van beschermde dieren voor gebruik als jachttrofee stuit mij tegen de borst. Daarom heb ik besloten voor een groot aantal diersoorten geen invoervergunningen voor jachttrofeeën meer af te geven.' In de zomer van 2015 ontstond veel ophef toen een Amerikaanse tandarts de populaire leeuw Cecil doodschoot in het Hwangepark in Zimbabwe. Cecil werd slachtoffer van de trofeejacht.

In Nederland zijn in de periode 2012-2015 in totaal 27 aanvragen voor de invoer van jachttrofeeën gedaan. Een aanvraag kan meerdere jachttrofeeën bevatten. De aanvragen betroffen de trofeeën van leeuwen, beren, olifanten, panters, diverse soorten bokken, diverse soorten apen, wolven, lynxen en andere katachtige. Er zijn 17 verzoeken afgewezen.

Internationale afspraken

Internationaal zijn er afspraken (CITES) gemaakt over de handel in ongeveer 5.000 beschermde diersoorten en 30.000 beschermde plantensoorten. Deze beschermde soorten mogen niet zomaar verhandeld, vervoerd, verzameld of gehouden worden. Hiervoor gelden regels. Voor sommige soorten is de handel verboden, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig. Momenteel hebben 182 landen zich bij de overeenkomst aangesloten. Nederland gaat nu een stap verder en heeft de lijst met dieren waarvoor geen invoervergunning voor jachttrofeeën meer wordt afgegeven uitgebreid. De staatssecretaris hoopt dat meer landen in Europa dit voorbeeld zullen volgen en dat er binnen Europa een algemeen invoerverbod voor jachttrofeeën van deze soorten komt.

(Bron foto: Wikimedia-Arturo de Frias Marques)