Nieuws

Met app welzijn en gezondheid paarden en ezels monitoren

Houders van paarden en ezels kunnen nu met behulp van de app EPWA, de Equine Pijn- en WelzijnsApp, eenvoudig nagaan of hun dieren pijn hebben. Met de app kun je ook de gezondheid en het gedrag van het paard bijhouden.

EPWA is gratis verkrijgbaar in de appstore en Google Play, en is ontwikkeld door de Universiteit van Utrecht en de stichting De Paardenkamp.

Zelf pijn scoren bij paarden en ezels

Dierenartsen en onderzoekers van de Universiteit Utrecht deden jarenlang diverse studies naar pijnherkenning bij paarden en ezels. Uit de samengestelde pijnschalen die hieruit voortkwamen, werd duidelijk dat deze heel nuttig kunnen zijn bij het meetbaar maken van pijn. Vooral voor koliek-, aangezichts- en orthopedische pijn werken de schalen al heel goed. De meetmethoden die uit de studies volgden, zijn nu heel eenvoudig voor iedereen te gebruiken via EPWA. De app biedt een betrouwbare methode om pijn te herkennen en een pijnscore te berekenen bij je paard of ezel. Zo kun je zelf zien of het verstandig is om de dierenarts naar je dier te laten kijken.

Introductievideo EPWA

Welzijn op je smartphone

Naast de pijnmetingen bevat EPWA een handige dagboekfunctie waarmee eenvoudig trainingen, huisvesting, voeding en medicatie voor paarden of ezels geregistreerd kunnen worden. Hiermee is gezondheid en het gedrag van de dieren te monitoren. Met de tien welzijnstips kun je kijken of je de zorg voor een paard kunt optimaliseren. Je kunt ook checken of een paard PPID (ziekte van Cushing) heeft; dit is een aandoening die vooral bij paarden ouder dan 15 jaar voorkomt.

(Bron foto: Equine Pijn- en WelzijnsApp)