Nieuws

Mogelijk vaccin blauwtongvirus type 3 in zomer 2024

Het vaccineren van een schaap via Beeldbank WUR
Het vaccineren van een schaap (Beeldbank WUR)
Samenvatting
  • Onderwerp
    blauwtongvaccin
  • Interessant voor
    melkveehouders, schapenhouders, schaapherders, dierenartsen, adviseurs
Bekijk de bronnen
Het ministerie van Landbouw hoopt dat er een vaccin voor het blauwtongvirus type 3 voor de zomer beschikbaar is. Rond maart 2024 start een proef bij Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. Als de uitslagen van de proeven positief zijn, wordt het onderzoek in mei afgerond en kan het Bureau Diergeneesmiddelen het vaccin versneld beoordelen en toelaten. “Maar het blijft een inschatting natuurlijk, want dan moet alles wel voorspoedig blijven lopen”, licht een woordvoerder van het ministerie van Landbouw toe.

De schapensector heeft door het blauwtongvirus een flinke klap te voorduren gekregen in het najaar van 2023. Het aantal dieren is afgenomen met 8,5% en telt hierdoor ruim 61.000 stuks minder dan een jaar eerder.

Definitief geen vaccin uit Zuid-Afrika

Het vaccin uit Zuid-Afrika wordt niet ingevoerd. Er heerst te veel onzekerheid over de veiligheid en effectiviteit van het vaccin. Melle Holwerda, onderzoeker bij Wageningen Bioveterinary Research werkt met een team aan een nieuw vaccin. “Eén farmaceutisch bedrijf heeft toegezegd om bij ons te willen gaan testen en daar gaan we binnenkort mee aan de slag”, zegt Holwerda in het NOS radio 1 journaal. “Wat belangrijk is bij het testen van een vaccin is eerst kijken naar de veiligheid en werkzaamheid en deze moeten beiden in orde zijn om toegelaten te worden. In het allergunstige geval zetten we aankomende zomer de eerste vaccins, maar dat is een grote als.”

Nieuwe virusgolf

Schapenhouders hoeven niet bang te zijn dat het blauwtongvirus snel weer toeslaat. Holwerda: “Ondanks dat de temperaturen nu weer omhoog gaan, betekent het niet dat het blauwtongvirus weer de kop opsteekt. Daarvoor moet een populatie eerst groot genoeg zijn om het virus te verspreiden. En daar gaat nog wat tijd overheen.”