Nieuws

Muesli slecht voor konijnen

Muesli, vaak een mengsel van konijnenbrok en geplette granen en andere zaden, wordt door konijnen selectief opgenomen. Hierdoor wordt hun dieet incompleet. Ook eten konijnen die muesli krijgen minder hooi en drinken ze minder water.

Gemengd voer niet goed voor konijnen

Voor eigenaren van als huisdier gehouden konijnen is een grote diversiteit aan voeders beschikbaar. Naast hooi en brokjes zijn er ook zogenaamde muesli ’s beschikbaar. Deze bestaan vaak uit brokjes in verschillende kleuren, geplette granen en andere zaden en soms ook grasdeeltjes. Brits onderzoek laat zien dat consumenten dit soort voeders aantrekkelijk vinden en graag kopen.

In een onlangs gepubliceerd onderzoek werden vier voermethoden voor als huisdier gehouden konijnen vergeleken. Daarbij werden rantsoenen met muesli vergeleken met rantsoenen met brokjes en hooi. De onderzoekers vonden dat konijnen die muesli kregen de graandelen uit het dieet selecteerden waardoor de samenstelling van het opgenomen dieet erg eenzijdig werd. Ook bleken konijnen die muesli kregen minder hooi op te nemen in vergelijking met rantsoenen waarin hooi samen met brokjes werd aangeboden. Verder was de wateropname bij rantsoenen met muesli lager. Vanwege de kans op gezondheidsschade bij verlaagde hooiopname, niet gebalanceerde rantsoenen en te lage wateropname stellen de onderzoekers dat het gebruik van muesli niet aanbevolen kan worden.

Oude koek

De uitkomsten van dit onderzoek waren bepaald niet verrassend. Al in 1996 publiceerde de Britse onderzoekster en dierenarts, Harcourt-Brown een artikel waarin ze de schadelijke effecten van muesliachtige voeders voor konijnen aantoont. De selectieve opname leidt vooral tot een sterk verhoogd risico op calciumtekorten. Eenzijdige opname van muesli en brokken draagt ook bij aan tandproblemen en problemen met het maagdarmstelsel. Onderzoek in het kader van het onderzoeksprogramma 'Welzijn van Gezelschapsdieren' toonde ook aan dat fouten in de voeding een veel voorkomende oorzaak zijn voor gezondheidsproblemen bij het konijn.


(Bron foto: Wikimedia, Fastily)

Publicaties

(6)