Nieuws

Nederland: Stop jacht op walvissen en dolfijnen

Nederland pleit maandag 15 september 2014 bij de jaarvergadering van de International Whaling Commission in Slovenië om de jacht op walvissen en dolfijnen zo snel mogelijk te stoppen.

International Whaling Commission

De International Whaling Commission (IWC) is in 1946 opgericht om te voorkomen dat walvissen zouden uitsterven. Nederland zet zich binnen de IWC ook al jaren in om de Japanse walvisjacht te stoppen. Mede door de inspanningen van de IWC heeft het Internationaal Gerechtshof in maart 2014 de Japanse walvisjacht verboden.

Bescherming walvissen en dolfijnen

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt dat de internationale gemeenschap de steeds luidere roep tegen de jacht op walvissen en dolfijnen niet langer mag negeren. Reden om duidelijk stelling te nemen. Ze start internationaal de discussie over de walvisjacht door de inheemse bevolkingsgroepen. Nu is het nog mogelijk voor inheemse bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld de Inuit op Groenland, om op walvissen te jagen voor levensonderhoud en uit traditie. Dijksma wil eveneens een fellere strijd tegen de jacht op dolfijnen en grienden. Op de Deense Far Oer eilanden vindt jaarlijks een grote en bloedige jachtpartij plaats op grienden. Voor de Japanse kust worden jaarlijks duizenden dolfijnen en kleine walvissen gedood.

Nederland zal tijdens de vergadering van de IWC (15–18 september in Slovenië) een financiële bijdrage toezeggen aan het IWC-fonds waaruit onderzoek naar de bescherming van kleine walvisachtigen wordt bekostigd. Nederland reserveert hiervoor 85.000 euro


(Bron foto: International Whaling Commission)