Nieuws

Nederland wacht komst van de wolf af

De voorspelde komst van de wolf in Nederland roept nog steeds veel discussie op. Editie nummer 100 van het vakblad Natuur Bos en Landschap is gewijd aan deze discussie.

Wolven onderweg

Vanuit voornamelijk Polen trekken wolven steeds meer naar het Westen, verder Duitsland in. Omdat zeker in het Westen van Duitsland de wolf lang niet is voorgekomen leidt dit tot de nodige discussie. Vooral veehouders zijn bezorgd, maar een recente studie in Duitsland laat zien dat wolven zich niet vaak vergrijpen aan gedomesticeerde dieren. Dit komt overeen met de uitkomsten van vele andere studies, hoewel tegelijkertijd bijvoorbeeld de Franse overheid claimt dat de schade aan vee toeneemt. Omdat wolven de Nederlandse grens lijken te naderen neemt ook hier de discussie toe. Het CDA Kamerlid Ormel stelde onder meer in 2008 en 2010 Kamervragen. In deze vragen uitte hij ook zijn zorg over het dierenwelzijn wanneer dieren als gevolg van de aanwezigheid van wolven ’s nachts opgestald zouden moeten worden.

De wolf die toch niet was gekomen

In juli van dit jaar werd bij Luttelgeest een ogenschijnlijk doodgereden wolf aangetroffen. Dit leek het eerste harde bewijs voor de komst van de wolf naar Nederland te zijn. Daarna volgden nog berichten over de aanwezigheid van meer wolven in Nederland. In oktober maakte Naturalis een einde aan de opwinding door bekend te maken dat de gevonden wolf waarschijnlijk in Oost-Europa was doodgeschoten en vervolgens door grappenmakers naar Nederland gebracht en langs de weg gelegd. Inmiddels was de discussie wel goed op gang gekomen, zowel in de politiek als in de agrarische sector en de hobbydierensector.

Special over wolven

De recent uitgekomen jubileumeditie van het vakblad Natuur Bos en Landschap besteedt speciale aandacht aan de wolf, met onder meer artikelen over de wolf in Duitsland, preventieve maatregelen tegen aanvallen van wolven op vee, herkenning van wolven in het veld en een verslag van studentenonderzoek van HAS den Bosch die de schade van Limburgse schapenhouders door aanvallen van honden en vossen in kaart brachten. Hoewel de discussie over de wolf nog lang niet de licht hysterische vormen aanneemt zoals in de VS, houdt de volgens velen onvermijdelijke komst van de wolf de gemoederen bezig.


(Bron foto: Wikimedia, Malene Thyssen)

Publicaties

(8)