Nieuws

Nederlanders weten vaak weinig over verzorging huisdieren

Iets meer dan de helft van de huishoudens in Nederland (51%) heeft een of meer huisdieren, maar slechts een derde heeft afgelopen jaar een bron geraadpleegd over de verzorging van hun huisdier. De consument is vaak onwetend over dierverzorging.

Nederlanders zijn gek op hun huisdier, maar vaak onwetend over de verzorging van het dier, schrijft Dibevo-Vakblad. In dat artikel verwijst de brancheorganisatie Dibevo naar een onderzoek dat is uitgevoerd door Dibevo en de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG).

Hond en kat

Uit het artikel 'Consument te vaak onwetend over verzorging huisdier' blijkt dat Nederlanders 1,5 miljoen honden en 2,6 miljoen katten houden. 24% van de huishoudens hebben een kat, 19% een hond en 5,3% van de huishoudens hebben beide. 80% van de hondenbezitters hebben één hond, terwijl 40% van de kattenbezitters meer katten heeft.

Huisdierenbijsluiter

7% van de consumenten schafte in 2017 een huisdier aan. Meestal gebeurt dat bij een particulier (27%) of een dierenspeciaalzaak (24%), soms ook via marktplaats (16%). Om eigenaren te voorzien van basisinformatie over verzorging van het dier, heeft stelt het LICG huisdierenbijsluiters beschikbaar. Bedrijven zijn verplicht om die bijsluiters te geven. Uit het onderzoek blijkt dat niet meer dan een derde van de kopers zo'n bijsluiter heeft ontvangen. Die bijsluiters zijn ook digitaal beschikbaar.

Vakantie

Als mensen op vakantie gaan, neemt een derde van de hondenbezitters hun huisdier mee. Katten worden bijna niet meegenomen op vakantie. Een klein deel van de mensen brengt hun huisdier onder bij een dierenpension. Het merendeel kiest ervoor hond of kat te laten verzorgen door buren, vrienden, familie of kennissen.

(Bron foto: Pixabay)