Nederlandse primeur met kweekvleesburger
Toch is Van Eelen, volgens een artikel op de website EOS Wetenschap, er geen fan van dat het vlees nu al wordt gepresenteerd. ‘Hij is een idealist pur sang, en vindt het belangrijk om de in vitro revolutie te lanceren met vlees dat er hetzelfde uitziet, en dezelfde smaak en geur heeft als vlees dat je op een boerderij zou kopen.’ (in vitro (Latijn, letterlijk in glas) is een term die wordt gebruikt voor biologische technieken die buiten het lichaam van een organisme worden toegepast [...], Wikipedia).
In een videoverslag van de presentatie vandaag (zie site Cultured Beef) is te zien hoe het vlees beoordeeld wordt door een voedselwetenschapper en een journalist. ‘Iets zachtere bite’ en ‘minder sappig’ aldus het oordeel, plus dat het verschil met een gewone hamburger wel te proeven is.
Stunt voor toekomst
Ook al is het volgens Van Eelen aangaande het product nog te vroeg voor lancering, hij -inmiddels op respectabele leeftijd- begrijpt ook wel dat de tijd om zijn levensdroom gerealiseerd te zien bijna om is (bron: EOS Wetenschap). En voor projecten als dit is geld nodig. Daar was de lancering vandaag dan ook om te doen. ‘Een stunt om meer fondsen te genereren’, laat de Nederlandse hoogleraar Mark Post van Maastricht University weten in het EOS Wetenschap-artikel. Post, tevens hoofdonderzoeker van het kweekvleesproject, was vandaag bij de presentatie aanwezig – onder meer om vragen van journalisten te beantwoorden (zie videoverslag).
En de tijd dringt, niet alleen voor Van Eelen; vele betrokkenen maken zich zorgen over de toekomst of zoeken gemoedsrust. Waaronder een mede-oprichter van Google die heeft geïnvesteerd in het project. Hij voelt zich niet senang bij de manier waarop koeien worden behandeld, zo laat hij weten in een filmpje op de site Cultured Beef. Het idee achter het kweekvlees is onder meer om tegemoet te komen aan de behoeftige wereldbevolking die alsmaar groeit en meer vlees eet. Op de site Cultured Beef wordt gesteld dat de huidige productiemethoden over 40 jaar ontoereikend zijn en dat velen geen vlees meer zullen kunnen betalen.
99% minder ‘kweekgrond’
Mogelijk zullen ook andere (plantaardige) producten onbetaalbaar worden. 70% van de landbouwgrond wordt wereldwijd gebruikt voor veeteelt, aldus Cultured Beef. Het kan ook opoffering van natuur inhouden, zo meldt de site. Voor kweekvlees zou 99% minder ruimte nodig zijn dan voor dezelfde hoeveelheid ‘conventioneel’ vlees. Andere, op de site genoemde, voordelen van kweekvlees: minder emissie van schadelijke stoffen en betere leefomstandigheden voor de dieren die niet meer intensief gehouden hoeven worden.
Vlees is spier
In diverse actuele artikelen, alsmede in interviews met Van Eelen en via video’s op de site Cultured Beef is te lezen wat kweekvlees is. In de video legt Post uit dat met een injectienaald cellen uit een koe worden gehaald: “Spier-specifieke stamcellen die alleen spier kunnen worden”. De cellen vermeerderen zichzelf, waardoor het met een paar cellen mogelijk is veel vlees te produceren. Dit vermeerderen gebeurt in petrischaaltjes met de juiste voeding voor de cellen en onder de juiste condities.
In die schaaltjes ontstaan reepjes kweekvlees. De hamburger zou, zie de website VMT, zijn samengesteld uit 3.000 reepjes kweekvlees en zijn gemengd met dierlijk vet dat ook in het laboratorium is gegroeid. VMT: ‘Het duurde negen weken om de burger te laten groeien’. Die negen weken zijn weinig in vergelijking met het jarenlange onderzoek wat daaraan vooraf ging.
Zie onder meer interviews met Van Eelen op de website Eva, of in het blad VeeteeltVlees voor meer informatie over kweekvlees en het lange proces dat voorafgaat aan een revolutie.
(Bron foto: EOS Wetenschap)