Nieuws

Nieuw dossier Trainen, Meten, Weten

Bij het trainen van paarden gaat het niet alleen om het leveren van prestaties, maar steeds meer om welzijn en gezondheid. Via het KIGO-project 'Trainen, Meten, Weten’ wordt er nu informatie beschikbaar gesteld voor het optimaliseren van de training.

Trainen, Meten, Weten (TMW) is een doorlopend project welke uitgevoerd wordt door groene scholen. Het doel is om meer kennis te verkrijgen over hulpmiddelen die de training van paarden kunnen optimaliseren. Door een optimale training kan het welzijn verbeteren. Met een beter welzijn zal het paard beter kunnen presteren en langer gezond blijven.

Bewustzijn

Een van de voorwaarden voor een goede training, is dat de ruiter bewust op de signalen van het paard let. Ruiter en paard moeten elkaar goed aanvoelen. Tijdens de training is het bijvoorbeeld belangrijk dat de ruiter kan zien en voelen wanneer het paard gespannen is. De lichaamstaal van het paard is daarbij een belangrijke indicator. Wanneer er iets niet in orde is, kan een paard ook probleemgedrag vertonen.

Hulpmiddelen

Technische hulpmiddelen kunnen ook ingezet worden bij het meten van het welzijn van het paard tijdens de training. Voorbeelden hiervan zijn een hartslagmeter, een teugeldukmeter en een zadeldrukmat. Al deze hulpmiddelen leveren objectieve informatie en kunnen gebruikt om de ruiter bewuster te maken van zijn trainingstechniek.

KIGO201010059


(Bron foto: Shutterstock)