Nieuws

Nieuw onderzoek naar welzijn van huiskonijnen

Huiskonijnen worden in Nederland vaak niet half zo oud als ze zouden kunnen worden. Nieuw onderzoek moet in kaart brengen waar dit door komt en hoe dit verbeterd kan worden.

Universiteit Utrecht gaat het onderzoek in opdracht van de Dierenbescherming uitvoeren. Het konijn is na kat en hond het populairste huisdier in ons land. Alles bij elkaar zitten er zo'n 1.2 miljoen konijnen in hokken, tuinen en huiskamers.

Onderzoek

Doel is een goed beeld krijgen van de gehele levensloop van huiskonijnen, van geboorte tot aan het hok in de tuin. Huiskonijnen overlijden relatief vaak op jonge leeftijd. Dit geeft aan dat het niet goed gesteld is met hun welzijn en gezondheid. Voor een deel is dit te wijten aan onkunde en impulsaankopen aan de kant van sommige eigenaren, maar het vermoeden bestaat dat er ook in het traject voor de aankoop van het dier het nodige te verbeteren valt. Het onderzoek moet enerzijds een beeld geven van de oorzaken van welzijnsproblemen, en anderzijds oplossingen aandragen om konijnenwelzijn te verbeteren. De universiteit zal onderzoek doen bij onder andere fokkers (professioneel en hobby), groothandel, winkels en bij mensen thuis.

Symbool voor alle kleine huisdieren

De Dierenbescherming ziet het konijn als symbool voor alle kleine huisdieren als cavia's, muizen en tamme ratten. Hun levensloop is vergelijkbaar met die van het konijn. Door het konijn te onderzoeken hoopt de Dierenbescherming een beeld van de hele sector te krijgen, zodat de uitkomsten kunnen helpen om het welzijn voor een hele grote groep huisdieren te verbeteren.

(Bron foto: huiskonijnen_Marko Ruis)