Nieuws

Nieuw-Zeeland bestrijdt uitheemse roof- en knaagdieren

Nieuw-Zeeland gaat uitheemse roof- en knaagdieren bestrijden omdat ze de oorspronkelijke, inheemse dieren bedreigen. In 2050 moet het land verlost zijn van uitheemse ratten, voskoesoes (een soort buidelrat) en marterachtigen.

Inheemse vogels bedreigd

De Nieuw-Zeelandse overheid gaat minstens 28 miljoen dollar (17,8 miljoen euro) steken in het uitroeien van marterachtigen, buidelrat en ratten. Deze dieren kwamen vroeger niet voor in Nieuw-Zeeland. Zo zijn de marterachtigen - zoals wezels en hermelijnen - uitgezet om konijnenplagen te bestrijden, de voskoesoe is rond 1850 naar Nieuw Zeeland gebracht voor de bontindustrie, en ratten zijn via handelsschepen uit andere gebieden in het land terecht gekomen. Deze roof- en knaagdieren zijn verantwoordelijk voor de dood van 25 miljoen inheemse vogels per jaar. De vogels zijn niet geëvolueerd in een omgeving met deze dieren. Zij hebben daardoor geen verdedigingsmechanisme ontwikkeld. De roof- en knaagdieren eten de vogeleieren op of concurreren met de vogels om voedsel.

Verwijderen van roofdieren

Het extra geld investeert de regering in een nieuw bedrijf genaamd Predator Free New Zealand Limited. Deze instelling is verantwoordelijk voor de uitvoering van het bestrijdingsprogramma. Lokale overheden en de private sector dragen ook financieel bij. Het bedrijf gaat gif strooien, vallen zetten en dieren neerschieten. Voor het gif genaamd '1080' (natriumfluoracetaat) - oorspronkelijk afkomstig uit planten, maar tegenwoordig vooral kunstmatig geproduceerd - zijn de meeste inheemse soorten immuun. Nieuwkomers sterven als ze het eten. Er moeten naar schatting 30 tot 50 miljoen voskoesoes worden gedood, en nog een veel groter aantal ratten. Het land slaagde er eerder al in om een gedeelte ratten-vrij te maken: Cambell Island, het zuidelijkste eiland van Nieuw-Zeeland werd in 2003 helemaal 'schoon' verklaard.

(Bron foto: voskoesoe_Wikimedia)