Nieuws

Nieuwe ordening keurmerken voor duurzaam voedsel

Milieu Centraal heeft de duurzaamheidskeurmerken voor voedsel geïnventariseerd en beoordeeld. Hieruit is een lijst gekomen van keurmerken die het beste scoren op duurzaamheid, transparantie en betrouwbaarheid.

De lijst is gemaakt op verzoek van staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel. De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer afgelopen week geinformeerd over de uitkomsten van de inventarisatie.

Wildgroei keurmerken

Er is een veelheid aan duurzaamheidskeurmerken en –logo’s, wat een uiting is van een ontwikkeling in de foodsector waarin al jaren steeds meer aandacht komt voor duurzaamheid. Bedrijven verrichten inspanningen om een product of een productieproces te verbeteren, op thema’s als milieu, dierenwelzijn en/of mens en arbeid. Als zij daarbij standaarden hanteren die (ver) boven het wettelijk minimum liggen, willen zij dit kenbaar maken aan hun klanten en stakeholders. Deze trend levert een onwenselijke situatie op: de veelheid aan keurmerken, logo’s en labels maakt dat al deze afbeeldingen hun waarde verliezen, omdat niemand meer begrijpt waar zo’n afbeelding nu precies voor staat. En kwalitatief mindere logo’s kunnen meeliften op het effect van goede keurmerken. Dit was in 2012 reden voor Milieu Centraal om de Keurmerkenwijzer te maken met een toelichting op al deze keurmerken en logo’s. Echter, sindsdien zijn er in toenemende vaart logo’s en keurmerken bij gekomen.

Topkeurmerken voor duurzame voeding

De inventarisatie van Milieu Centraal leverde een lijst op van 13 betrouwbare keurmerken die hoog scoren op de criteria duurzaamheid (milieu, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden), transparantie en betrouwbaarheid. In totaal zijn 90 keurmerken en logo’s beoordeeld. Bij de beoordeling is verder ook nagegaan hoe goed de toekenning van de keurmerken en logo’s wordt gecontroleerd. Uiteindelijk kwamen elf Nederlandse keurmerken en twee buitenlandse keurmerken als beste
naar voren. De keurmerken gelden voor uiteenlopende producten zoals duurzame vis, eerlijke chocolade, milieuvriendelijke groenten en diervriendelijk vlees.
De topkeurmerken in alfabetische volgorde:
1. ASC
2. Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren)
3. Demeter
4. EKO
5. Europees keurmerk voor biologische landbouw
6. Fairtrade
7. Milieukeur
8. MSC
9. Rainforest Alliance
10. RSPO Certified Sustainable Palm Oil
11. UTZ
Daarnaast behalen ook een Duits keurmerk (Naturland biologische kweekvis) en een Zweeds keurmerk (KRAV) - beiden ook in Nederlandse winkels te vinden - de hoogste score. De beoordeling van de keurmerken wordt elke twee jaar herhaald. De staatssecretaris verwacht dat daardoor de duurzaamheidskeurmerken nog beter worden en het totale aantal verder zal afnemen. Dat moet ertoe leiden dat het vertrouwen van consumenten in de keurmerken toeneemt.

Beter Leven keurmerk

Het bekendste keurmerk om diervriendelijk geproduceerde producten te ondersteunen is het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Het Beter Leven keurmerk is een label met 3 sterren dat op steeds meer verpakkingen van vlees en eieren te vinden is. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van de dieren is geweest. De Dierenbescherming laat het label door onafhankelijke professionals borgen. In de volgende educatieve video wordt uitgelegd waar het aantal sterren voor staat.

In opdracht van: Wageningen University&Research. Project: Dierenwelzijn in Beeld - WURKS.

(Bron foto: Topkeurmerken_Milieu Centraal)