Nieuws

Obesitas: een gewichtig welzijnsprobleem

Het aantal honden met obesitas neemt toe. Obesitas tast het welzijn van honden aan en zo de levenskwaliteit. De Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht onderzocht of obesitas in bepaalde rassen meer voorkomt.

Showhonden geobserveerd

Overgewicht is een ziekte met ernstige gevolgen. Uit literatuuronderzoek blijkt dat te dikke honden artritis, hartproblemen en diabetes mellitus krijgen. Oorzaken van obesitas zijn onder andere:

  • Minder beweging bij oudere honden;
  • Minder activiteit en verhoogde voedselinname na neutralisatie;
  • Soort voeding;
  • Sociaal-economische status van de eigenaar;
  • Verandering in leefstijl en lichamelijke conditie van de eigenaar.

Onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde wilden weten of overgewicht voorkomt bij showhonden. De onderzoekers wilden ook weten of er een relatie is tussen overgewicht en de rasstandaard, omdat eerder onderzoek dit suggereert. Rasstandaarden stammen vaak uit de tijd dat honden een functie hadden en zijn aan weinig verandering onderhevig. Gezien het werk en de manier waarop honden werden gehouden, was voor sommige rassen een vetvoorraad functioneel. Bij 1379 honden van 128 verschillende rassen die deelnamen aan de Winner, is de body conditie score (BCS) op een 9 punten schaal bepaald.

Showhonden en overgewicht

Van de onderzochte showhonden had 18.6% overgewicht (BCS > 5) en 1.1% obesitas (BCS > 7). Het gemiddelde van alle onderzochte honden was 4.67. Tussen rassen blijkt een significant verschil te bestaan: in sommige rasgroepen ligt de BCS hoger, zoals bij de Molossers en Zwitserse sennenhonden, de herdershonden en veedrijvers, spitzen en oertypes, lopende en zweethonden, retrievers en waterhonden, en gezelschapshonden waaronder de Bichons. De BCS van de rasgroep Windhonden ligt zoals enigszins te verwachten is, lager dan het gemiddelde.

Showtime!

Net als in andere landen heeft circa 40-50% van de Nederlandse honden obesitas. Als verklaring voor het lage percentage showhonden met overgewicht (18.6%) noemen de onderzoekers het feit dat showhonden in een goede conditie moeten zijn. Keurmeesters maken een notitie als een hond te dik is en zullen deze zeker niet uitroepen tot Best of Breed (BOB), hoe ‘excellent’ hij ook voldoet aan de rasstandaard. Aangezien een BOB op de Winner 2 van de benodigde 4 punten levert voor de kwalificatie ‘Nederlands Kampioen’, is de motivatie om een hond in goede conditie uit te brengen groot. Een tweede factor die het verschil met de gemiddelde hond verklaart is het feit dat showhonden niet zijn geneutraliseerd.

De onderzoekers pleiten ervoor dat het gewicht van oorspronkelijk schrale rashonden, goed in de gaten wordt gehouden. Zij lopen immers het meeste risico op obesitas gezien het feit dat ze tegenwoordig petfood met hoge energiedichtheid eten en nauwelijks nog werken voor hun kostje.


(Bron foto: NPO Wetenschap)