Nieuws

Ontwerp duurzame geitenstallen

Melkgeiten worden vooral in potstallen gehouden. De huidige potstal biedt weinig mogelijkheden voor geiten om te klimmen en op verhogingen te liggen. De klauwen van geiten in een potstal worden door het zachte strobed zacht, hierdoor slijten de geitenklauwen niet of nauwelijks.

Duurzame geitenstal

Klimmen en relaxed kunnen liggen behoren tot het ‘natuurlijke gedrag’ van geiten. Een duurzame geitenstal zal daarom onder andere met deze zaken rekening moeten houden. Verder is het belangrijk dat hellingen een schurende en daarmee slijtende werking hebben. Als klauwen niet goed slijten vergroeien ze, wat een belemmering oplevert bij het lopen. Klauwen moeten dan regelmatig gekapt worden.

Praktijknetwerk gestart

Om te komen tot een ontwerp voor een vernieuwend en duurzaam geitenstalconcept, namen geitenhouders Bennie Aarts, Jan Nooren en Monique Daniëls het initiatief tot het project ‘Ontwerp duurzame geitenstallen’. Zij hebben het afgelopen jaar vooral het nut van hellingen en ligplateaus in de stal onderzocht. Hun eerste bevindingen en inzichten, ook gedeeld in een minisymposium, gebruiken ze nu bij het verder ontwerpen van de geitenstal.


(Bron foto: Thinkstock)