Opening Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling
Het LED zal ook oog hebben voor de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld.
Dierenmishandeling
Het herkennen van dierenmishandeling is nieuw en bij dieren soms lastig. Zo zijn door de vacht van een dier bijvoorbeeld blauwe plekken minder goed zichtbaar dan bij mensen. Bij twijfel kunnen dierenartsen gegevens doorsturen naar specialisten van het LED. Een expertpanel van dierenartsen en forensische experts kan deze gegevens - onder andere ook foto's of röntgenfoto’s - nader duiden om dierenmishandeling te onderscheiden van (zeldzame) aandoeningen, ongelukken en gevolgen van gedrag door het dier zelf of andere dieren. Binnen het LED zullen criminologen en psychologen ook wetenschappelijk onderzoek verrichten naar het fenomeen dierenmishandeling in Nederland.
Relatie dierenmishandeling en huiselijk geweld
De relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld is dermate sterk dat vroegtijdig ingrijpen van essentieel belang is om erger te voorkomen. In de meeste huishoudens zijn huisdieren aanwezig. In toenemende mate worden ze ervaren als lid van het gezin. Huiselijk geweld is een groot probleem dat jaarlijks tienduizenden vrouwen (en mannen) en kinderen treft. Minder bekend is dat huisdieren daarvan ook vaak medeslachtoffer zijn.
Drijvende krachten achter het LED zijn de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Bureau Beke en het Nederlands Forensisch Instituut. De oprichting is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Justitie & Veiligheid, het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit en de Koninklijke Hondenbescherming.
(Bron foto: Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling)