Nieuws

Ophokplicht voor commercieel gehouden vogels

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Pluimvee, Vogels, Ophokplicht
  • Interessant voor
    Pluimveehouder
Bekijk de bronnen
Sinds 12 februari 2020 geldt een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels. Op dit moment heerst er nog geen vogelgriep in Nederland, maar door een recente besmetting in Duitsland is er een verhoogd risico op introductie van het virus vanuit besmette wilde vogels.

Landbouwminister Carola Schouten heeft de ophokplicht ingesteld om te voorkomen dat de vogels van bedrijven in Nederland via wilde vogels besmet raken met het virus. Schouten heeft die maatregel genomen nadat er recent op een hobbylocatie bij Bretzfeld in Duitsland een besmetting met vogelgriep is geconstateerd.

Besmetting

Al eerder - op 31 december 2019 - was in de EU besmetting van vogelgriep (type H5N8) geconstateerd op enkele bedrijven met kalkoenen en parelhoenders in Polen. Inmiddels zijn er meer besmettingen aangetroffen op bedrijven in het midden en oosten van Europa: in Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Duitsland en Oekraïne. Ook zijn er in Polen en in het oosten van Duitsland twee dode besmette wilde vogels aangetroffen.

Ophokplicht

De ophokplicht is sinds 12 februari middernacht van kracht. Over vier weken komt een deskundigengroep opnieuw bij elkaar om de situatie van dat moment te beoordelen, meldt de Rijksoverheid in een bericht. De ophokplicht houdt in dat pluimvee binnen gehouden moet worden, dat dieren niet in contact mogen komen met vogels van een andere houder, noch met in het wild levende vogels of hun uitwerpselen.

(Bron foto: Shutterstock)

Publicaties

(3)