Nieuws

Oud en Nieuw geen feest voor wilde dieren

Naast bijna 11 miljoen kilo vuurwerk gaan bij de jaarwisseling ook honderdduizenden watervogels de lucht in. Radarbeelden laten zien dat direct na 12 uur middernacht watervogels massaal opvliegen van hun rustplaatsen.

Verstoring door vuurwerk

Door gebruik te maken van een weerradar hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam gedurende drie achtereenvolgende jaarwisselingen de reactie van watervogels in beeld gebracht. Uit hun waarnemingen blijkt dat direct na twaalf uur ’s nachts watervogels massaal opvliegen. De dieren blijven na de verstoring lang in de lucht. Hierbij vliegen ze ook veel hoger dan tijdens hun normale vluchten overdag.

Gevolgen voor de vogels

De onderzoekers stellen in het naar aanleiding van het onderzoek gepubliceerde artikel dat de verstoring door het vuurwerk niet direct dodelijk is. Wel leggen ze een relatie met massale sterfte van vogels in Arkansas in de Verenigde Staten kort na oudejaarsavond 2010. Afgezien van deze niet hard aangetoonde relatie met sterfte stellen de onderzoekers dat het vuurwerk een stress verhogende factor is en leidt tot een verhoogd energiegebruik. Extra energieverbruik is in de winter moeilijk te compenseren.

Huisdieren ook bang voor vuurwerk

Hoewel het weinig effect heeft op de omvang van het afsteken van vuurwerk is al veel langer bekend dat vuurwerk voor huisdieren, paarden en vee een ervaring is die het dierenwelzijn sterk aantast. Net als vorig jaar heeft de Partij voor de Dieren gevraagd om een verbod op consumentenvuurwerk. Volgens de partij is vuurwerk slecht voor mens, dier en milieu.


(Bron foto: Wikimedia)