Nieuws

Papegaaien houden van uitdaging

Roodstaartpapegaaien die moeite moeten doen om hun voedsel te verkrijgen vertonen minder verenplukgedrag. Dit is één van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Yvonne van Zeeland.

Beschadiging veren

Verenplukken komt vrij veel voor bij papegaaien. Sommige dieren plukken zich helemaal kaal. Een belangrijke oorzaak van dit gedrag is verveling als gevolg van te weinig activiteiten. Activiteiten zoals voedselzoekgedrag kosten gehouden papegaaien veel minder tijd dan in de vrije natuur. De dieren houden als het ware tijd over in gevangenschap. Dit kan uiteindelijk leiden tot afwijkend gedrag zoals verenplukken.

Meer moeite, meer welzijn

Onderzoekster Yvonne van Zeeland vond in haar promotieonderzoek dat papegaaien graag willen werken voor hun voer, zelfs als ze ook de gelegenheid hebben om het voer gemakkelijk te krijgen. In het onderzoek bleek echter ook dat papegaaien die al verenplukgedrag vertoonden juist een voorkeur hadden voor snel verkrijgbaar voer. Dit lijkt er op te wijzen dat verenplukken het voedselzoekgedrag vervangt. Het is daarom belangrijk dat de dieren al in een vroeg stadium omstandigheden krijgen aangeboden die hen aanzetten tot extra activiteit.

Simpele speeltjes niet voldoende

Papegaaien houden van een uitdaging. De speeltjes die in de doorsnee dierenspeciaalzaak worden aangeboden bieden dat meestal niet. In het onderzoek van van Zeeland werden verschillende vormen van voerverrijking getest. Sommige speeltjes leiden tot meer dan een verdubbeling van de voedselopnametijd. Er zal nog onderzoek plaatsvinden naar mogelijkheden om deze opnameduur verder te verlengen.

Contrafreeloading

Het verschijnsel dat dieren graag meer willen werken voor hun voedsel wordt in de Engelstalige literatuur wel aangeduid met de term contrafreeloading. Dit is al bij veel diersoorten beschreven, zoals apen, varkens en zelfs spreeuwen.


(Bron foto: Wikimedia, Sarniebill1)