Nieuws

Paperback Dierenrechten gaat in op morele positie dieren

In het boekje Dierenrechten gaat Dirk-Jan Verdonk in op heden, verleden en toekomst van de morele positie die aan dieren wordt toegekend in verschillende contexten. Dierenrechten biedt daarmee een veelomvattende en prikkelende inleiding op een zeer actuele maar tevens eeuwenoude kwestie.

Morele positie dieren

In het Elementaire Deeltje 'Dierenrechten' wil Dirk-Jan Verdonk - historicus en dierenbeschermer- geen bepaalde definitie van ‘dierenrechten’ voorschrijven. Hij wil aan de hand van verschillende thema’s – theologie, filosofie, wetenschap, recht en beleid - achtergronden, benaderingen, argumenten en inzichten over dierenrechten in kaart brengen. Het boekje begint met de brede exploitatie van dieren: mensen gebruiken dieren als gezelschap, maar tevens worden dieren opgegeten, gebruikt om geld mee te verdienen, ingezet bij werk, enzovoort.

Kan dat diergebruik allemaal zomaar? Of hebben dieren ook rechten? Welke verantwoordelijkheid dragen mensen voor het welzijn van dieren? In dit kader geeft Dirk-Jan Verdonk een beknopt overzicht van de dieren(rechten)beweging om daarna te beschrijven waartoe dat inmiddels heeft geleid qua wetgeving en beleid. Hierbij is Nederland het vertrekpunt, maar van daaruit kijkt hij ook naar België en de bredere Europese en internationale context. Een korte blik op de toekomst sluit het boekje af.

Elementaire Deeltjes, de nieuwe serie van Amsterdam University Press (AUP), maakt kennis toegankelijk voor een breed publiek.

(Bron foto: Dierenrechten_Dirk-Jan Verdonk)