Nieuws

Pas op voor blauwalg met je hond

Honden spelen in water
Bron foto: Marinus Witteveen
Met het warme weer van deze zomer gaat ook je hond graag voor een frisse plons te water. Of het dorstige dier slobbert gulzig water uit een vijver of plas. Check dan wel even of het water vrij is van blauwalg, want helaas bezwijken er elk jaar weer honden aan een vergiftiging door deze schadelijke bacterie. Kijk vooraf of de plas bij jou in de buurt veilig is en hou je hond in de gaten na het zwemmen of drinken.

Wat zijn blauwalgen?

Bij aanhoudend warm weer tussen de 20 en 30 graden vind je blauwalgen in stilstaand zoet of zout water, met name in juli, augustus en september. Sommige blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Door beweging in het water, bijvoorbeeld door zwemmers, komen er stukjes van de algenmat los.

Je herkent blauwalgen aan een verfachtige, dikkere laag in stilstaand water. De kleur kan inderdaad blauw zijn, maar ook helder groen of groenblauw. Blauwalgen maken het water troebel en zuurstofarm, waardoor het gaat stinken en vissen doodgaan. De geur heeft iets weg van zwavel of rotte vis.

Besmetting en symptomen

Honden drinken graag overal water en happen naar brokjes die in water drijven, waardoor ze algen binnen kunnen krijgen. Ook likken zij de vacht na het zwemmen schoon en kunnen zo een vergiftiging oplopen. Een paar klontjes van deze blauwalg kan voor de hond al binnen enkele uren dodelijk zijn! Hoe kleiner de hond, hoe groter het gevaar.

Honden die vergiftigd zijn door blauwalg krijgen last van braken, trillen, schuimbekken en stuiptrekken. Ook krijgen ze ademhalingsproblemen, epileptische verschijnselen en verlammingen. Deze symptomen kunnen tussen enkele minuten tot vijf uur bij uw hond zichtbaar worden. In dat geval moet men direct contact opnemen met de dierenarts.

Voorkomen beter dan genezen

Voorkom dat je hond in water kan springen dat niet gecontroleerd is. Als de hond toch heeft gezwommen in water dat je niet vertrouwt, spoel de hond dan direct af met schoon water om de besmetting niet erger te maken. In Nederland staan bij water met blauwalg meestal waarschuwingen langs de waterkant, maar niet altijd.

Wie toch wil gaan zwemmen met de hond kan de website zwemwater.nl checken waar het water hygiënisch en veilig is. Deze zwemgebieden worden regelmatig gecontroleerd op de groei van blauwalgen. Maar wees zelf alert. Veel honden zwemmen juist buiten de zwemgebieden, waar geen controle van het water is.

Bronnen

(1)