Nieuws

Pig chase: een spel als afleidingsmateriaal voor varkens

Ontwerpers en onderzoekers van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en Wageningen UR ontwikkelen de komende tijd een spel die mensen samen met varkens kunnen spelen.

Hokverrijking verplicht

Sinds 2001 zijn varkenshouders door Europese regelgeving verplicht om geschikt hokverrijkingsmateriaal aan te bieden dat verveling, agressie en staartbijten bij varkens tegengaat, en liefst ook het routinematig staartcouperen overbodig maakt. Veehouders experimenteren hiervoor met allerlei materialen en speeltjes, maar in de praktijk blijkt het lastig om de dieren van voldoende uitdaging te voorzien.

Lichteffecten als hokverrijking

Ontwerpers van de HKU onderzoeksgroep Creative Design for Playful Impact hebben samen met onderzoekers van Wageningen UR het afgelopen jaar gewerkt aan een computergame voor varkens. Daarmee proberen zij tegemoet te komen aan de behoefte van varkens om te spelen en onderzoeken zij of er een andere relatie met mensen gerealiseerd kan worden. Ook varkenshouders en hun varkens zijn nauw betrokken geweest bij het ontwerpproces. De ontwerpers kwamen er achter dat varkens geïnteresseerd zijn in lichteffecten en deze met hun snuit achtervolgen. Op basis hiervan hebben zij een videoschets gemaakt waarin de spelopzet wordt gepresenteerd. Ze noemen het spel ‘Pig Chase’. De menselijke spelers in dit spel kunnen via een iPad een lichteffect op de stalmuur besturen, waarbij het de bedoeling is om de aandacht van het nieuwsgierige varken vast te houden en samen langs bepaalde doelen te bewegen.

Het huidige spel 'Pig Chase' is vooral bedoeld als concept dat in varianten verder uitgewerkt moet worden. Op dit moment is nog niet bekend wat de waarde van het spel is als afleidingsmateriaal voor varkens.


(Bron foto: HKU)