Nieuws

Practoraat Dierenwelzijn en -gezondheid vergelijkt vangtechnieken

Kippen - Jai79 via Pixabay
Bron foto: Jai79 (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Vangen van kippen
  • Interessant voor
    Pluimveehouders
Bekijk de bronnen
Afgelopen jaar is het ‘Practoraat dierenwelzijn en -gezondheid’ opgericht bij Aeres MBO wat het mogelijk maakt om onderzoek naar dierenwelzijn en-gezondheid van diverse diersoorten uit te voeren.

Een net ingediende KIEM-groen pilotregeling practoraten aanvraag maakt de weg (bijna) vrij om samen met praktijkpartners een onderzoek naar het welzijnsvriendelijk vangen van vleeskuikens uit te voeren. Samen met Aeres Hogeschool Dronten, Vangploeg Pluimveeservice van de Pol, slachterij 2SistersStorteboom, het Poultry Expertise Centrum, Eyes on Animals, stichting Caring Farmers en Wageningen University & Research wordt dit jaar het onderzoek in het Poulty Innovation Lab (PIL) uitgevoerd.

Grondhuisvesting

Bij de huidige “grondhuisvesting” in het PIL wordt het vangen nu op traditionele wijze gedaan; kippen worden aan 1 poot gepakt, daarna 3 kippen per hand lopend naar de kratten en vervolgens worden de kippen met de kop naar beneden in de kratten gelegd. Het onderzoek wenst het vangen bij deze 'traditionele vangmethode' met de 'rechtop-vangmethode' te vergelijken. Dit staat ook wel bekend als de Zweedse methode.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Kippen vangen : traditionele vangmethode

Bron: Aeres MBO Barneveld

Onderzoek

Het onderzoek levert verschillende data op: video- en geluidsmateriaal, fijnstof metingen tijdens het vangen en slachtrapporten na het vangen. Dit onderzoek levert daarmee input voor het ontwikkelen van een cursus over het welzijnsvriendelijker vangen wat vanuit de praktijkpartners een wens is. Een eerste verkennend onderzoek levert de eerste filmopname van de 'traditionele vangmethode' op. Samen met de geluidsmetingen en de slachtrapporten vergelijken wij deze eerste resultaten met de 'rechtop-vangmethode' die op 19 april 2022 plaats gaat vinden.

Fig. 1. De data van de tradtionele vangmethode

Bronnen

(1)