Nieuws

Reclamespot dodelijk voor haai

Dierenwelzijn en amusement met dieren gaan meestal slecht samen. Onlangs sneuvelde een haai bij de opnamen van een reclamespotje.

Stressgevoelig

In de Verenigde Staten is enige ophef ontstaan over de dood van een haai die ingezet werd bij de opnamen van een reclamespotje voor een supermarktketen. De haai was voor de opname van het spotje overgebracht naar een zwembad, maar vermoedelijk werd de stress het dier te veel. Naast kritiek op de supermarktketen was er ook veel kritiek op de Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie American Humane Association (AHA). Deze organisatie heeft een code ontwikkeld ter bescherming van dierenwelzijn waar makers van (reclame)films zich aan moeten houden wanneer ze dieren willen inzetten.  De AHA houdt hier ook toezicht op. De meer radicale dierenbeschermingsorganisatie PETA verwijt de Americain Humane Association mee te werken aan dit soort opnames. Volgens een bioloog in dienst van PETA zijn haaien te stressgevoelig voor dit soort activiteiten.

Haai op studentenfeest?

Studenten van een bekend college van de universiteit van Oxford waren van plan om een gala-avond op te luisteren met een levende verpleegstershaai in een groot aquarium. Onder druk van protesten heeft het hoofd van het Oxfordse college de studenten gevraagd af te zien van het inzetten van een levende haai. De haai kon overigens gewoon gehuurd worden als een van de vele diersoorten die beschikbaar zijn voor verhuur.


(Bron foto: American Humane)