Nieuws

Regelgeving rondom aanschaf en houden honden

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een filmpje gemaakt over waar mensen op moeten letten als ze een hond aanschaffen en welke regelgeving van toepassing is. Daarnaast stemde de Tweede Kamer deze week voor een eigen paspoort voor iedere puppy die in Nederland arriveert of geboren wordt.

Aanschaf en houden van honden

Het doel van het filmpje van de RVO is het voorkomen van dierenleed. Aan bod komen zaken als voeding en verzorging, medische zaken, kosten en wet- en regelgeving zoals het verplichte chippen.

Dierenpaspoort verplicht

Het dierenpaspoort is een officieel identificatiedocument dat alleen door dierenartsen mag worden verstrekt. Zij zijn daarbij verplicht het paspoortnummer samen met het chipnummer te registreren. In Nederland was dit document tot nu toe niet verplicht; het overleggen van een vaccinatieboekje was voldoende. Met vaccinatieboekjes kan echter relatief makkelijk worden gefraudeerd: handelaren mogen deze verstrekken zonder een dierenarts hierbij te betrekken.

De Tweede Kamer wil nu dat elke puppy die in Nederland wordt geboren of hier naartoe verhuist een eigen paspoort krijgt. De Tweede Kamer steunde deze week een motie van de Partij voor de Dieren die vroeg om een verplicht Europees dierenpaspoort. Met het aannemen van de motie wordt het vaccinatieboekje voor honden verboden en geldt alleen nog het dierenpaspoort.

(Bron foto: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)