Nieuws

Regels voor dierenpaspoorten strenger

Vanaf 29 december verandert een aantal regels over het reizen met huisdieren. De regels voor het verspreiden van dierenpaspoorten worden strenger en het is ook niet meer mogelijk om ongevaccineerde pups mee te nemen naar Nederland.

Vaccinatie

Jonge honden, katten en fretten kunnen pas met 15 weken worden geïmporteerd in Nederland. Vanaf 29 december 2014 is een inenting tegen rabiës (hondsdolheid) verplicht. De vaccinatie is pas geldig als deze is toegediend op een leeftijd van 12 weken en daarna 3 weken wachttijd in acht zijn genomen (in verband met werkzaamheid vaccin).

De handel in pups neemt toe uit onder andere nieuw toegetreden Oost-Europese lidstaten die niet allemaal vrij van hondsdolheid zijn. Ook de aandacht voor dierenleed in het buitenland en daarmee de groeiende behoefte dieren naar Nederland te halen, vergroten de kans op deze aandoening in Nederland. Er komen jaarlijks ongeveer 80.000 honden naar Nederland. Op dit moment heeft Nederland een rabiësvrije status.

Dierenpaspoort

De regels voor het verspreiden van dierenpaspoorten worden strenger. In een dierenpaspoort zijn de kenmerken (inclusief een chipnummer) en de gegeven vaccinaties geregistreerd. Lege paspoorten mogen straks alleen nog maar aan dierenartsen worden verkocht. Nu kan iedereen nog een dierenpaspoort aanschaffen, waardoor er makkelijk met de gegevens in een paspoort kan worden gesjoemeld. Zo circuleren in andere lidstaten bijvoorbeeld ook lege Nederlandse dierenpaspoorten.


(Bron foto: Marko Ruis)