Nieuws

Slimmere sensoren om ziekten bij koeien op te sporen

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Diergezondheid, Data
  • Interessant voor
    Melkveehouder
Bekijk de bronnen
Er zijn steeds meer sensoren die melkveehouders in staat stellen hun koeien te volgen. Het is een kwestie van tijd dat er sensoren beschikbaar komen die ziekten en aandoeningen bij melkvee kunnen opsporen.

Meer dan honderd verschillende sensoren zijn er waarover melkveehouders kunnen beschikken, schrijft vakblad Veeteelt in een overzichtsartikel. Het vakblad laat in een infographic zien welke sensoren beschikbaar zijn. Zo zijn er 15 sensoren die de temperatuur kunnen meten, 10 die meten wanneer een koe herkauwt, 13 sensoren die mastitis kunnen registreren en maar liefst 27 die tocht kunnen registreren.

Ziekten opsporen

Kees Lokhorst, lector herd management en smart dairy farming bij hogeschool Van Hall Larenstein, constateert dat de ontwikkelingen snel gaan. Er zijn veel sensoren die meten hoe vaak of hoe lang koeien herkauwen, vreten, liggen of staan. Maar de ontwikkeling van sensoren die ziekten en aandoeningen bij melkvee kunnen opsporen, zijn er nog nauwelijks.

Dat is ook lastig. Bij een zieke koe is er geen eenduidige aanwijzing. Een zieke koe kan bijvoorbeeld minder herkauwen, langer liggen of minder minuten vreten, maar daarmee weet je nog niet wat een koe mankeert.

Datastromen bundelen

Lokhorst en Frido Hamoen, directeur data bij CRV, denken dat de ontwikkeling van sensoren die ziekten kunnen opsporen, een kwestie van tijd is. Daarvoor is het nodig dat datastromen aan elkaar gekoppeld worden. Door datasets te combineren, kun je slimme computersystemen ontwikkelen.

Het vakblad gaat in het artikel 'Zelflerende sensoren worden steeds slimmer' met name in op die ontwikkeling. Zo werkt het bedrijf Connecterra met Agrovision en ZLTO samen in het project OPTI-farmer. In dat project worden op zeven melkveebedrijven met ruim 400 sensoren gegevens verzameld als vreettijd, herkauwtijd en ligtijd. Uit de eerste resultaten blijkt dat melkveehouders zieke koeien 24 tot 48 uur eerder ontdekken. Hamoen verwacht dat het geen twintig jaar meer duurt voordat er een goede diergezondheidssensor op de markt is.

Innovatieve sensor

Om overzicht te krijgen op het enorme aanbod van sensoren - het vakblad schrijft dat er meer dan vijftig aanbieders en 27 producenten zijn - is er een Europees project 4D4F (data driven dairy decisions for farmers) gestart. Op de website van dit project kan een melkveehouder zich verdiepen in de beschikbare sensoren.

De website looft ook een prijs uit voor de meest innovatieve sensor in de markt. Een van de genomineerde technieken is de warmtecamera van Miracle Tech waarmee je ontstekingen in een vroegtijdig stadium kunt lokaliseren.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(1)

Links

(7)
Data Driven Dairy Decision For Farmers (4D4F), website Koesensor, Vlaams kennisplatform voor technologie in de melkveehouderij Sensoren Melkveehouderij, Wiki precisielandbouw Groen Kennisnet Sensortechnologie in de melkveehouderij, dossier Groen Kennisnet Sensoren in melkveehouderij brengen gezondheid in beeld, nieuwsbericht Groen Kennisnet, september 2017 Melkvee managen met elektronische oorsensoren, nieuwsbericht Groen Kennisnet, april 2017 Melkvee managen met elektronische oorsensoren, nieuwsbericht Groen Kennisnet, april 2017