Nieuws

Stalboekjes vernieuwd

BioKennis heeft de stalboekjes voor melkvee, pluimvee en varkens in 1999 uitgegeven als handboeken voor de biologische veehouder. De stalboekjes zijn nu vernieuwd.

Inhoud

In de stalboekjes staan richtlijnen om het vee gezond te houden door middel van kruiden en andere natuurlijke producten. Het is mogelijk om de weerstand van dieren te verhogen en/of dierziekten te voorkomen door middel van natuurlijke producten. Maar welke middelen kun je gebruiken, zijn die beschikbaar en zijn ze toegestaan in de biologische landbouw?

Herziene uitgave

De stalboekjes zijn uitgegeven als losbladige uitgave, zodat nieuwe informatie makkelijk toegevoegd kan worden. Enkele hoofdstukken zijn nu volledig herzien en enkele hoofdstukken zijn toegevoegd. De stalboekjes zijn ook online beschikbaar.

Ervaringen

BioKennis heeft drie berichten gepubliceerd met ervaringen van biologische veehouders met de stalboekjes. De veehouders zijn in het algemeen tevreden over de informatie in de boekjes en maken er regelmatig gebruik van. Op sommige punten zou nog meer informatie gegeven kunnen worden, vooral over de werkzaamheid van de middelen, maar daar is eerst onderzoek voor nodig. Ook geven de veehouders aan dat de veearts niet altijd open staat voor de alternatieve behandelmethoden.(Bron foto: Stalboekje Rikilt)