Steeds meer aandacht voor welzijn van vissen
Onderwerp
visserij, welzijn, aquacultuur, kennisdeling
Interessant voor
vissers, onderzoekers, ondernemers in aquacultuur
Eind vorig jaar werd het Catch Welfare Platform gelanceerd. Het doel van de samenwerkende partijen binnen Catch Welfare Platform is dat er pragmatische, werkbare oplossingen komen om het welzijn van gevangen vis te verbeteren.
Onderzoeker Hans van de Vis van Wageningen Livestock Research schetst de welzijnsproblematiek: “Bij het aan boord brengen raken veel dieren beschadigd, ook de bijvangst.” Mogelijke verbeteringen zitten in het gebruik van de netten, andere netten of het bedwelmen van de vis.
“Vissers moeten aan boord geen lijstjes hoeven invullen. Ze moeten met indicatoren snel kunnen zien of het hele proces minder stress veroorzaakt.”
Het platform wil praktische handleidingen uitwerken voor vissers. Van de Vis: “Vissers moeten aan boord geen lijstjes hoeven invullen. Ze moeten met indicatoren snel kunnen zien of het hele proces minder stress veroorzaakt.”
Voor nu deelt het Catch Welfare Platform informatie over welzijn tijdens het vangen, onder andere via het eigen YouTubekanaal. Daar staan onder andere de presentaties van de kick-off van het platform, bijvoorbeeld een inleiding over vangstwelzijn en over het verdoven en doden van vis. Ook was er een presentatie over een nieuwe manier van vissen, het Modulair Harvesting System, dat in Nieuw Zeeland is toegestaan voor commerciële visserij. Het Modulair Harvesting System heeft positieve gevolgen voor het vangstwelzijn . Recent heeft het platform ook een podcast gelanceerd, die is te vinden op YouTube, Spotify en Apple Podcast.
Aquacultuur: beoordelen vissenwelzijn met app
Ook in de aquacultuur is er meer aandacht voor het welzijn van de dieren, in allerlei landen en op allerlei manieren. Zo is er een app beschikbaar voor bedrijven in de aquacultuur waarmee zij het welzijn van hun dieren kunnen beoordelen.
Onderzoeker Hans van de Vis van Wageningen Livestock Research is enthousiast over de eerste versie van de app. “Het is veelbelovend hulpmiddel met potentie voor gebruik voor bedrijven.” De app houdt rekening met de manier waarop de vis gehouden wordt, het management van de kwekerij en de waterkwaliteit. Tot nu toe is de app nog maar beschikbaar voor een beperkt aantal vissoorten.
In het vakblad Aquacultuur gaat Van de Vis in op meer aspecten van de aquacultuur en welzijn bij vissen. Zo schetst hij de diversiteit van de wereldwijde aquacultuursector en gaat in op Europese en Nederlandse wetgeving en keurmerken. Ook geeft de schrijver meer informatie over welzijn en het belang van monitoren van het welzijn van kweekvissen.
Welzijn in veldonderzoek
Veldonderzoekers in onderzoeken naar vismigratie of populatieonderzoek hebben ook te maken met vissenwelzijn. Zij voeren handelingen uit die het welzijn van vissen aantasten, zoals het aanbrengen van zenders of merktekens. Zo’n handeling leidt tot stress bij de vis door vangen en hanteren. Veldonderzoekers hechten veel waarde aan vissenwelzijn, want hoe kleiner de aantasting van het welzijn, hoe betrouwbaarder de onderzoeksresultaten zullen zijn.
Veel veldonderzoekers in visonderzoek hebben een eigen methode ontwikkeld voor de uitvoering van ingrepen, omdat er weinig formele kennis beschikbaar is. Dat is vooral lastig voor nieuwe veldonderzoekers. Om deze kennislacune te overbruggen zijn er inmiddels twee symposia geweest waar visonderzoekers kennis, vaardigheden en ervaringen konden uitwisselen. De bedoeling is om dit symposium jaarlijks te herhalen.