Nieuws

Strenger toezicht nodig op internationale handel in dieren

Uit onderzoek dat GAIA (Global Action in the Interest of Animals) blijkt dat Argentijnse slachtpaarden die op het bord van de Europese consument terecht komen worden mishandeld. Eurogroup for Animals roept de Europese Unie daarom op om actie te ondernemen om deze misstanden in de toekomst te voorkomen.

Mishandeling paarden

GAIA onderzocht de internationale handel in paardenvlees uit Zuid Amerika. Het onderzoeksteam heeft wreedheden, mishandelingen en verwaarlozingen bij paardenhandelaars, op paardenmarkten en in slachthuizen geconstateerd in Brazilië, Mexico en nu ook in Argentinië. Argentinië is de grootste uitvoerder van paardenvlees ter wereld, voornamelijk naar Rusland, Nederland, Italië en België. Het vlees wordt vervolgens in de supermarkt verkocht. Eurogroup for Animals roept de Europese Unie op om actie te ondernemen om deze misstanden in de toekomst te voorkomen.

Export dieren naar de EU

Op dit moment vinden er vanuit de EU onderhandelingen plaats om de vrije handel tussen Mercosur landen (Argentinië, Paraguay, Uruguay en Brazilië) en de EU te bevorderen. Wanneer deze onderhandelingen slagen wordt het eenvoudiger om dieren en dierlijke producten te exporteren naar de EU. Volgens Sonja van Tichelen, directeur van Eurogroup for Animals, moet de Europese Unie er voor zorgen dat de bilaterale handelsovereenkomsten gebaseerd zijn op het principe dat al het vlees geproduceerd moet zijn volgens dezelfde standaarden die gelden in de EU. Europa heeft strikte wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn.

Europese eisen dierenwelzijn

Volgens de directeur van Eurogroup for Animals, gaan Europese inwoners er vanuit dat producten die in de EU verkocht worden (geproduceerd of geïmporteerd in de EU) voldoen aan Europese eisen voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Uit het onderzoek van GAIA blijkt dat dit niet het geval is. Ze roept tevens retailers in de EU op hun verantwoordelijkheid te nemen en niet langer producten te verkopen die op deze dieronvriendelijke manier geproduceerd zijn.


(Bron foto: GAIA)