Nieuws

Studenten in de spotlight: Virtuele Diereninterventies Verminderen Stress

Vrouw krijgt therapie met Virtual Reality - SeventyFour via Istock
Bron foto: SeventyFour, iStock (iStock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    dierondersteunde interventies, virtual reality, studentenverslag
  • Interessant voor
    therapeuten, dierverzorgers, studenten, onderzoekers
Bekijk de bronnen
Het aaien en omgaan met dieren kan zorgen voor ontspanning bij mensen. Dit is een gegeven dat gebruikt wordt bij dierondersteunde interventies. Maar de fysieke aanwezigheid van dieren is vanuit het oogpunt van bijvoorbeeld dierenwelzijn, kosten of allergie niet altijd haalbaar of wenselijk. Virtual reality (VR) lijkt een hoopvol alternatief. Studente Kayleigh Poel onderzocht in haar afstudeeronderzoek het effect van virtuele dierondersteunde interventies op stress bij studenten. Wat bleek? Studenten waren minder gestrest en ervaarden minder negatieve gevoelens.

Kayleigh onderzocht het effect van drie verschillende virtuele dierondersteunde interventies, namelijk VR met dolfijnen, interactieve VR-sessies met een konijn en een video-interventie met een dierdocumentaire. Vierendertig mbo- en hbo-studenten werden een week voor hun examen blootgesteld aan een van de drie interventies. Tijdens het onderzoek werd de stress van de studenten gemeten met behulp van vragenlijsten en een hartslagmeter.

VR vermindert stress

Vooral de VR-interventies bleken effectief. Studenten die te maken kregen met de dolfijnen- en konijneninterventies ervaarden minder stress. Ook de video-interventie had een effect; deze zorgde net als de VR-interventies voor een afname van negatieve gevoelens.

Blik naar voren

Het afstudeeronderzoek van Kayleigh is uitgevoerd op een relatief kleine schaal en kan dan ook niet zonder aanbevelingen. Volgens Kayleigh is een grotere onderzoeksgroep wenselijk. Ook is voor de analyse van de hartslag kennis van de rusthartslag wenselijk. Dit maakt dat de data beter te interpreteren is, er zijn namelijk best wat verschillen tussen de rusthartslag van verschillende personen.

Lectoraat Animal Assisted Interventions

Dit afstudeeronderzoek naar virtuele dierondersteunde interventies staat niet op zichzelf. De vraag kwam vanuit het lectoraat Animal Assisted Interventions dat binnen Aeres hogescholen wordt geleid door Richard Griffioen. Dit lectoraat heeft als doel dat een One Health-benadering (dierwelzijn en menswelzijn) een plaats krijgt in het Nederlands praktijkgericht onderzoek, onderwijs en zorgsysteem.

Studentenverslagen

Op Groen Kennisnet vind je naast factsheet, onderzoeken, lesmateriaal en video’s ook studentenverslagen. Deze verslagen met zeer diverse onderwerpen bieden een uniek inkijkje in de wereld van praktijkgericht onderzoek en laten zien hoe studenten bijdragen aan de groene sector.

Gezondheid

Het thema van januari is gezondheid, een breed begrip dat zich over het hele groene domein uitstrekt. Gezondheid omvat niet alleen het fysieke, mentale en sociale welzijn van mensen in het groene domein, maar ook dat van dieren, de bodem en het milieu. Blijf Groen Kennisnet in de gaten houden voor meer over de verschillende aspecten van gezondheid in het groene domein.