Nieuws

Tips verminderen vuurwerkangst bij huisdieren

Elk jaar weer hebben veel dieren last van het afsteken van vuurwerk. Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) en de Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde geven tips om vuurwerkangst te verminderen.

Vuurwerk brochure LICG

In de LICG brochure 'Praktisch-Vuurwerk' lees je hoe je vuurwerktraining kunt aanpakken en wat je nu nog kunt doen om de jaarwisseling met je huisdier zo prettig mogelijk door te komen. Ook vind je er punten om aan te denken voor bijvoorbeeld konijnen, vogels of vijvervissen. Zorg er tijdens de jaarwisseling in elk geval voor dat deze dieren veilig zijn. Bij dieren die buiten worden gehouden is het verstandig hen in het nachthok of een stal te zetten. Een hok of volière kan eventueel afgedekt worden met een dikke wollen (brandvertragende) deken, om geluid en licht wat te dempen. Zorg natuurlijk wel voor voldoende luchttoevoer. Een vijver met vissen kunt je afdekken met een fijnmazig net om te voorkomen dat er vuurwerk in kan vallen en het water kan vervuilen.

Omgaan met angstige dieren

In de folder van de Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde is onder meer aandacht voor het herkennen van vuurwerkangst, maar ook voor het omgaan met angstige huisdieren. Zo wordt vaak het principe gehanteerd dat als een hond ergens van schrikt en angstgedrag vertoont, je de hond moet negeren om het aanleren van angstgedrag te voorkomen. Toch is het beter het dier tot steun te zijn; dat kan zonder angstgedrag aan te leren. Je steunt het dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest je hond er bijvoorbeeld voor om naast je bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en kalmerend toespreken als hij zit te trillen van angst. Bij gewenst gedrag - als het dier ontspannen is en geen angstgedrag vertoont - beloon je het dier en geef je hem extra aandacht of leid je hem af door middel van spel of een lekker voertje.

(Bron foto: Wikimedia)