Nieuws

Trends binnen honden- en kattenpopulatie in Nederland

Op dit moment worden er in Nederland 1,5 miljoen honden en 2,6 miljoen katten gehouden. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren en Dibevo.

Het onderzoek naar de honden- en kattenpopulatie in Nederland wordt al sinds 2002 uitgevoerd (met uitzondering van 2013). Elk jaar worden door MarketResponse 7.500 huishoudens gevraagd naar het honden- en/of kattenbezit en de wijzigingen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Trends

Bijna een op de vijf huishoudens heeft een hond in huis en in bijna een kwart van de huishoudens leeft één of meerdere katten. Het aantal honden bleef de afgelopen jaren redelijk stabiel, terwijl het aantal katten licht gedaald is - vier procent - ten opzichte van 2012. Overige trends:

  • Ook onze honden en katten vergrijzen. Onder de honden is al ruim 40 procent ouder dan acht jaar. Bij katten is dat 46 procent;
  • De meeste honden en katten worden gehouden in gezinnen met kinderen;
  • Hondenbezitters wonen relatief vaak in het buitengebied, terwijl de kattenmens vaker een stadsmens blijkt te zijn;
  • In het noorden van ons land worden de meeste katten gehouden;
  • Het aantal honden dat iemand heeft, is meer afhankelijk van opleiding en leeftijd dan van het inkomen;
  • Er worden weer meer raskruisingen (dus niet-rashonden) gehouden.

Met ingang van 2015 zal behalve het bezit van een honden en katten ook het bezit van andere huisdieren gemeten worden. Hierin zullen dan ook huisdieren zoals konijnen, hamsters, cavia’s, paarden, vissen, vogels, reptielen, e.d. meegenomen worden.


(Bron foto: Shutterstock)