Nieuws

Twee jaar ervaringen met 'welstandstal' varkens

Hokbevuiling en angst voor mestspleten: ervaringen met de zogeheten 'welstandstal' gedurende 2 jaar. Maar, concludeert Pig Business: de varkens doen het goed en voor alle problemen is een oplossing.

De kop van het artikel Varkens hebben rooster van 1,40 meter nodig verraadt al één van de oplossingen. Om hokbevuiling 'nagenoeg' te voorkomen is een groter rooster nodig voor de varkens om te mesten. Twee varkenshouders stellen dat de roosters in hun stallen (1,10 meter diep) te klein zijn. Pig Business concludeert: 'Eén van de grootste problemen bij de welstandstallen is de misschien toch wel opportunistische keuze voor een 80 procent dichte vloer'.

Mestspleet

En dan is er nog het probleem van de mestspleten. Bij een van de varkenshouders leken de dieren daar bang voor te zijn: zij bleven wel tien centimeter van de spleet uit de buurt. Pig Business: 'Voor dit probleem hebben de ontwikkelaars een mogelijke oplossing gevonden. Zo is op één afdeling een metalen rooster op de mestspleten aan de zijkanten gelegd. Pig Business: 'De mest kan nog steeds gemakkelijk weg, maar het is niet meer zo’n gapend gat. De varkens lijken hier vooralsnog goed op te reageren'.

Aan het einde van het artikel concludeert John van Schriek van Jovas dat de mestspleet goed werkt, maar dat die aan de zijkant niet veel toevoegt.

Welstandstal

Het hiervoor genoemde Jovas ontwikkelde samen met de bedrijven Eeftink-Rensing en Porskamp de welstandstal. In een artikel uit 2012 (Welstandstal pakt problemen bij bron aan) introduceerde Pig Business de welstandstal aan haar lezers. Het concept werd daarin onder meer gedefinieerd als een 'gestandaardiseerde varkensstal die innovatieve technieken op het gebied van stalinrichting, luchthuishouding en klimaatverbetering combineert'. Op de site Welstandstal van de bedenkers zelf is meer (technische) informatie te vinden. Zo wordt het grootste voordeel genoemd dat de aanschaf van een luchtwasser niet meer noodzakelijk is.


Fotoreportage

Meer informatie over de ingebruikname van de welstandstallen, de tussentijdse aanpassingen en –voorafgaand aan dit alles- de bouw van de stallen? Zie het online Pig Business-artikel Ervaring Welstandstal geeft nieuw inzicht met onderaan links naar diverse fotoreportages.(Bron foto: Thinkstock)