Nieuws

Uitzending Rambam over houden exotische dieren vestigt aandacht weer op huisdierenlijst

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Exoten, Gezelschapsdieren, Wilde dieren
  • Interessant voor
    Dierverzorger
Bekijk de bronnen
Tv-programma Rambam onderzocht hoe makkelijk het is om in Nederland een exotisch dier te kopen in dierenwinkels, op beurzen of online. Op dit moment zijn er vanuit de huisdierenlijst geen beperkingen om dieren te houden.

Van kaaiman tot Savannah-kat

In de uitzending is te zien dat de programmamakers relatief eenvoudig en volkomen legaal een babykaaiman kopen. Ook gaan ze langs bij een vrouw die Savannah-katten (een kruising tussen een serval en een huiskat) verkoopt. Een kijkje in de opvang van Stichting AAP in Almere laat zien dat zij jaarlijks vele wilde dieren opvangen die als huisdier zijn aangeschaft, zoals poolvossen, stokstaartjes en wasberen. “Houders van exoten kunnen niet de ruimte, sociale context of het dieet bieden dat het dier nodig heeft om natuurlijk gedrag te vertonen. Dierenartsen hebben vaak geen idee hoe zij het welzijn en de gezondheid van deze dieren kunnen bevorderen”, aldus Stichting AAP.

Huisdierenlijst

Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, zegt in de uitzending dat er strengere controle nodig is en kondigt aan Kamervragen te gaan stellen. De politiek is al wel geruime tijd bezig met het opstellen van een lijst waarop duidelijk te zien moet zijn welke dieren je in Nederland wel, en daarmee dus ook welke dieren je niet mag houden als huisdier. In de Wet dieren is de huisdierenlijst opgenomen, waarbij diersoorten worden aangewezen die gehouden mogen worden (positieflijst). Op dit moment zijn er vanuit de huisdierenlijst nog geen beperkingen om dieren te houden. De Minister werkt samen met 2 onafhankelijke adviescommissies aan een nieuwe huis- en hobbydierenlijst, nadat de gebruikte methodiek meerdere malen is bijgesteld. De Wetenschappelijke Adviescommissie Positieflijst (WAP) is verantwoordelijk voor de beoordelingsmethode (toetsingskader). De Beoordelingscommissie Huis- en Hobbydieren (BHH) beoordeelt alle zoogdieren die op 1 februari 2015 aantoonbaar in Nederland werden gehouden. Het definitieve besluit over de nieuwe huis- en hobbydierenlijst wordt in de tweede helft van 2019 verwacht.

Nuancering

Dibevo, de landelijke brancheorganisatie voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche, is ook voor een positieflijst, maar vraagt wel om deze zodanig in te richten dat op die lijst alle gehouden diersoorten staan met daarbij de houderijvoorwaarden. “Op die manier wordt het welzijn van het gehouden dier gediend en leidt de lijst er niet toe dat gespecialiseerde en deskundige houders het slachtoffer worden van het feit dat de diersoort die zij met veel kennis en liefde houden op de lijst van ‘niet te houden dieren’ belandt”. Dibevo vindt ook dat dieren alleen verkocht zouden mogen worden door gediplomeerde specialisten die dierenwelzijn als uitgangspunt hanteren. Zij kunnen de koper informeren, adviseren en behoeden voor een impulsaankoop. Dit zegt ze in een persbericht in reactie op de uitzending van Rambam.

De uitzending van het programma Rambam met de titel “Rambam - Duikt in de wereld van exotische dieren” werd op donderdag 7 februari door BNNVARA uitgezonden

(Bron foto: Stinkdier_Alison Wardman-Wikimedia Commons)