Nieuws

Vaccinatie essentieel bij aanpak Gumboro bij vleeskuikens

De ziekte van Gumboro kan bij kippen hoge sterfte veroorzaken en komt wereldwijd voor, ook in Nederland en België. Vaccinatie van dieren werkt niet altijd goed. 30% van de koppels blijkt na vaccinatie niet beschermd.

De ziekte van Gumboro bij pluimvee wordt veroorzaakt door het Gumboro-virus en kan leiden tot hoge sterfte bij kippen. Het virus vermeerdert zich in de Bursa van Fabricius, het immuunapparaat van de kip, en heet daarom ook wel of infectieuze bursitis (IBD). Het virus kan het afweersysteem van de kip aantasten. Dieren worden daarom ook gevoeliger voor andere ziektes.

Na infectie via de snavel kan het in het bloed opgenomen worden. Het virus komt wereldwijd voor, ook in Nederland en België. Het Vlaamse vakblad Management&Techniek gaat in een achtergrondartikel in op de aanpak van het virus. En het vakblad GD Pluimvee van de Gezondheidsdienst voor Dieren gaat nader in op de effectiviteit van vaccinatie van dit virus in het artikel 'Gumboro-vaccinatie: mogelijk 30% niet beschermd'.

Besmetting

Bij besmetting met het Gumboro-virus zie je een verhoogde sterfte bij de dieren. Zieke dieren zijn sloom en scheiden dunne waterige mest uit. Het virus kan lang overleven, ook in de mest. Bedrijven kunnen besmet raken via mest, via de wind of kan via mensen of materieel de stal binnenkomen. Hygiëne is daarom belangrijk. Om besmetting te voorkomen moet je een grondige reiniging en ontsmetting van stallen toepassen.

Antistoffen

Kuikens hebben enige weerstand tegen ziekten. Van hun moeder krijgen kuikens afweerstoffen mee, de maternale antistoffen. Die antistoffen beschermen hen tegen infecties, maar bij het ouder worden verdwijnen de maternale antistoffen. Om kuikens toch te bescherminen, kun je ze vaccineren. Dat doe je het beste op het moment dat de maternale antistoffen hun werking beginnen te verliezen. Meestal is dat wanneer het kuiken zo'n 3 weken oud is. Voor vleeskuikens ligt de gemiddelde geadviseerde entleeftijd rond 19 dagen. Maar de optimale entleeftijd verschilt van groep tot groep.

Vaccinatie

Toch werkt vaccinatie niet altijd goed. Vakblad GD Pluimvee meldt dat uit onderzoek blijkt dat mogelijk 30 procent van de vleeskuikenkoppels na vaccinatie niet goed beschermd is. Dat is mogelijk een verklaring voor het feit dat Gumboro-uitbraken blijven terugkomen. Dat kan komen door fouten bij de vaccinatie of vaccinatie op een verkeerde leeftijd. Om Gumboro in te dammen is een goed vaccinatiebeleid van wezenlijk belang. Het is daarom goed voor pluimveehouders om in overleg met de dierenarts te laten controleren of een vaccinatie aanslaat.

(Bron foto: Thinkstock)