Nieuws

'Veehouderij op drift': onderwijsdag veehouderij inspirerend

Samenvatting
  • Regio
    Rotterdam, Zuid-Holland
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Veehouderij
  • Interessant voor
    Veehouder
Bekijk de bronnen
Floating Farm Rotterdam was het toneel voor de Landelijke Onderwijsdag Veehouderij op 5 november. Het programma bood bezoekers interessante inzichten en inspirerende workshops over innovaties voor een duurzame, toekomstbestendige veehouderij. De presentaties van deze dag zijn nu beschikbaar.

Het thema van de landelijke onderwijsdag was 'Veehouderij op drift, technologie versus ecologie'. De dag vond plaats op Floating Farm in de Rotterdamse haven, de eerste drijvende boerderij te wereld. Dat de veehouderij in beweging is en dat voedselproductie anders kan, maakten Minke van Wingerden, partner van Beladon ,de initiatiefnemer van Floating Farm, en Lieke Hendrix van het ministerie van LNV duidelijk. Onderwijs heeft een belangrijke rol in die beweging, zei Hendrix in haar inleiding. En de overheid heeft een belangrijke rol om initiatieven op het gebied van duurzaamheid te ondersteunen.

Workshoprondes

Veel informatie werd uitgewisseld in drie workshoprondes. Zo ging dierenarts Moniqe Driesse in op pijnmanagement en pijnsignalen. Jelle Zijlstra van Wageningen Livestock Research maakte in zijn workshop aan de hand van diverse voorbeelden duidelijk wat het spanningsveld is tussen maatschappij en veehouderij. En dat spanningsveld kwam ook naar voren tijdens de workshop van onderzoeksjournalist Geesje Rotgers, die diverse voorbeelden liet zien van framing en zeer oude voorbeelden van de veehouderij in lesboeken, vooral in basisonderwijs.

Duurzaam concept

Een goed voorbeeld van boergedreven veranderingen kwam aan bod in de workshop van varkenshouder, akkerbouwer en biogas boer Annechien ten Have. Zij liet zien welk proces zij doormaakte in de ontwikkeling van het duurzaam varkensvleesconcept Hamletz. In 2019 kreeg zij daarvoor erkenning als winnaar van de verkiezing Agrarisch Ondernemer van het jaar.

Naast de presentaties en diverse workshops was er uiteraard ook een rondleiding over de Floating Farm. De presentaties van deze dag zijn beschikbaar gesteld en hier gebundeld te vinden. Ook staan ze overzichtelijk per thema gesorteerd in het Groen Kennisnet dossier Onderwijsdagen Veehouderij, waar nog veel meer interessante presentaties van voorgaande onderwijsdagen te vinden zijn.

(Bron foto's: Alfons van den Belt [lead], Rob van Genderen [text])

Publicaties

(4)

Links

(1)