Nieuws

Verbod pelsdierhouderij

De Wet verbod pelsdierhouderij is voorlopig buiten werking gesteld. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Voor- en tegenstanders zijn gestart met campagnes.

Verbod pelsdierhouderij

De Eerste Kamer heeft eind 2012 ingestemd met een verbod op de pelsdierhouderij in Nederland. De Wet verbod pelsdierhouderij zou vanaf 2024 het houden van pelsdieren verbieden. Echter, de rechtbank in Den Haag heeft in mei dit jaar de Wet buiten werking gesteld. Volgens de rechtbank kan het fokken van nertsen voorlopig niet worden verboden, omdat dat de fokkers ernstig financieel zou treffen en onduidelijk is of ze een goede vergoeding krijgen. Nertsenfokkers mogen nu weer uitbreiden en nieuwe fokkerijen starten. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Het hoger beroep dient in januari 2015.

Wereldwijd van Waarde of Samen tegen Bont?

Terwijl de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders in een dagbladcampagne probeert uit te leggen waarom de Nederlandse pelsdierenhouderijen moeten blijven bestaan, zijn Bont voor Dieren en de Dierenbescherming in actie gekomen voor het nertsenfokverbod. Met de campagne 'Samen Tegen Bont' willen de twee dierenwelzijnsorganisaties laten zien dat Nederlanders geen bontfokkerijen willen én willen ze de nertsenfokkers overtuigen om te stoppen met procederen.


(Bron foto: Wageningen UR Livestock Research)

Publicaties

(1)