Nieuws

Vernieuwde versie stalboekje pluimvee

Er is een nieuwe versie verschenen van het Handboek voor natuurlijke pluimveegezondheidszorg met kruiden en andere natuurproducten.

De stalboekjes zijn oorspronkelijk gemaakt voor de biologische veehouderij in het kader van onderzoek voor Biokennis. Deze uitgave is in 2014 en 2015 aangevuld met nieuwe middelen en inzichten en aangepast voor toepassing in de gangbare pluimveehouderij. Dit betekent onder andere dat een hoofdstuk over vleeskuikens is toegevoegd en het stuk over leghennen is uitgebreid.

Natuurproducten

De uitgave is bedoeld om pluimveehouders de weg te wijzen in het sterk groeiende aanbod van kruiden- en andere natuurproducten. De toepassing van deze producten, met name vluchtige oliën met bijvoorbeeld carvacrol, is sinds het verbod op het gebruik van antibiotica als groeibevorderaars toegenomen. Uit onderzoek is gebleken dat verschillende natuurproducten uitstekende vervangers voor antimicrobiële groeibevorderaars kunnen zijn. Maar het werken met deze producten vraagt meer aandacht van veehouder en adviseurs. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en daarom zal updaten van tijd tot tijd nodig zijn.

Antibiotica

Het streven om het gebruik van antibiotica terug te dringen vraagt om een ander management. Goede voeding, huisvesting en hygiëne zijn hierbij belangrijk. In het boekje worden aanwijzingen gegeven om met natuurlijke middelen de gezondheid van de dieren te bevorderen en zo ziektes te voorkomen. Tevens kunnen middelen worden ingezet om de ernst van de ziekte te reduceren. Doel is tevens om de dierenartsen te informeren over de mogelijkheden van natuurproducten en de wetenschappelijke onderbouwing hiervan inzichtelijk te maken.(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(4)