Nieuws

Vissen agressief door klein aquarium

Vissen die als huisdier gehouden worden, gedragen zich agressiever naarmate hun huisvesting kleiner en saaier is. Voor het eerst is dit nu aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Aandacht voor welzijn aquariumvissen

Het wel en wee van de vis is niet het eerste waar men aan denkt als het om welzijn van huisdieren gaat. Maar qua aantal vertegenwoordigen aquariumvissen een enorm aandeel van de huisdierenpopulatie in binnen- en buitenland. Daarom is het welzijn van deze huisdiercategorie wel degelijk iets om bij stil te staan, vindt wetenschapper Ronald Oldfield van de universiteit van Michigan.

Klein, kaal aquarium bevordert agressie

Agressie bij vissen kan leiden tot verwondingen en uiteindelijk zelfs tot de dood. Oldfield vergeleek de agressie van jonge Midas cichliden in hun natuurlijke habitat, in grote aquaria in dierentuinen en in kleinere aquaria, zoals die in huiskamers te vinden zijn. Ook onderzocht hij welk effect de aanwezigheid van schuilplaatsen en het aantal vissen per aquarium had op het optreden van agressief gedrag. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Applied Animal Welfare Science.

De vissen bleken agressiever te zijn in kleine, kale aquaria. De agressiviteit neemt echter af als er ornamenten in het aquarium aanwezig zijn die als schuilplaats kunnen dienen. Ook een groter aquarium vermindert de agressiviteit van cichliden aanzienlijk, zo toonde Oldfield aan. En dat is niet alleen goed voor het welzijn van de vissen. “Een meer natuurlijke omgeving leidt tot natuurlijker gedrag, wat voor een aquariumbezitter veel interessanter is om naar te kijken”, aldus Oldfield in Science Daily.

Verantwoord vissen houden

Potentiële aquariumliefhebbers vinden informatie over bijvoorbeeld de inrichting van een aquarium op de site van Platform Verantwoord Huisdierenbezit. (PVH). Ook het LICG geeft informatie over de huisvesting van aquariumvissen.


(Bron foto: Omnitarian)