Nieuws

Vlooienpoeder en –band voor kat ontraden

Vlooienpoeder voor katten wordt sterk ontraden door het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). Vlooienbanden zijn evenmin favoriet.

Een algehele waarschuwing van het LICG: ‘gebruik nooit permethrin of andere vergelijkbare insecticiden bij de kat’. Deze en andere adviezen zijn te lezen in de brochure ‘Vlooienbestrijding bij uw kat’. De reden dat vlooienpoeder wordt ontraden heeft onder meer te maken met de smalle veiligheidsmarge; een teveel aan poeder kan - vanwege de daarin vaak aanwezige permethrin (en pyrethroïden) - dodelijk zijn voor de kat.

Een vlooienband - welke met een insecticide is geïmpregneerd - werkt slechts plaatselijk (omgeving nek en hals) en indien niet voorzien van een veiligheidssluiting en een kat ergens achter blijft haken, kan dit gevaarlijke situaties opleveren.

Levencyclus vlo dwarsbomen

Ook natuurproducten kunnen giftig zijn voor katten (en andere dieren). Bovendien zijn maar weinig van deze producten getest op werkzaamheid. Het LICG raadt dan ook aan advies in te winnen bij een dierenarts. Dat geldt ook voor de veiligere middelen waar het LICG dieper op in gaat. Denk aan sprays, druppeltjes, insectengroeiremmers (IGR’s), maar ook hier geldt dat verantwoord gebruik belangrijk is.

Een IGR bijvoorbeeld remt de ontwikkeling en groei van de jonge stadia van insecten (eitjes en larven). In een later stadium heeft het IGR geen effect. IGR zou deel kunnen uitmaken van geïntegreerde vlooienbestrijding; een totaalaanpak gericht op de hele levenscyclus van de vlo. Met een vlooienkam kan gecontroleerd worden of de aanpak succesvol is.

Ziekten, allergie, bloedarmoede

Met het bestrijden van vlooien wordt niet alleen de kat, maar ook de mens geholpen. Zo kunnen vlooien ziekten overbrengen, ook naar de mens. Bovendien kan een vlooienbeet vreselijk jeuken. En van dat laatste heeft een kat ook last. Het dier kan zelfs een vlooienallergie ontwikkelen met buitensporig krabben en huidproblemen tot gevolg.

Verder kunnen vlooien bloedarmoede veroorzaken, met name bij kittens. LICG: ‘Wanneer een kitten heel veel vlooien heeft die volop bloed zuigen, dan zal het kitten ernstig verzwakken en kan het zelfs sterven aan de gevolgen van bloedarmoede’.


(Bron foto: Wikimedia, Fleshgrinder)

Publicaties

(2)