Nieuws

Voeding voor oudere honden

Het aantal oudere honden in relatie tot de totale hondenpopulatie neemt toe. Vanuit haar betrokkenheid bij veilige en gezonde huisdiervoeding heeft FEDIAF, de Europese branchevereniging voor de huisdiervoedingsindustrie, een nieuwe expertpaper gepubliceerd met daarin essentiële informatie over de voedingsbehoeftes van oudere honden.

Het opstellen van de expertpaper gebeurde onder leiding van de ‘Scientific Advisory Board van FEDIAF, die bestaat uit onafhankelijke academici van gerenommeerde Europese universiteiten. Sinds 2010 adviseren leden van de Advisory Board FEDIAF bij het updaten van de FEDIAF-voedingsrichtlijnen.

Veranderende voedingsbehoeften

Het document bevat een uitgebreide collectie recente wetenschappelijke gegevens. De verschillen in levensverwachting van hondenrassen van verschillende groottes worden verklaard en er wordt uitgelegd op welke leeftijd een hond als ‘ouder’ moet worden beschouwd. Leeftijdgerelateerde veranderingen in cognitieve functies, gedrag, huid, spijsvertering, hart en bloedvaten, luchtwegen en een verminderde gewrichts- en botfunctie en urinewegproblemen zijn de meest voorkomende problemen bij oudere honden. Veel van deze problemen kunnen worden aangepakt met behulp van de juiste voeding. Een voorbeeld hiervan is dat een verminderde gewrichtsfunctie invloed kan hebben op het activiteitsniveau, met als gevolg een lagere energiebehoefte.

Praktische adviezen

Het document geeft praktische adviezen aan huisdiereigenaren met betrekking tot het voeden van een oudere hond. Uitgelegd wordt hoe veranderingen in de spijsvertering de opname van voedsel beïnvloeden of hoe de textuur van voeding een belangrijke rol kan spelen. Bovendien kan ouderdom leiden tot een veranderend metabolisme en een aangepaste behoefte aan voedingsstoffen. Er moet bijvoorbeeld worden gezorgd dat oudere honden voldoende eiwitten, vezels, vetten, sporenelementen en vitamines binnenkrijgen.

Contact

FEDIAF vertegenwoordigt de Europese huisdiervoedingsindustrie, met ongeveer 200 productielocaties en is de overkoepelende organisatie van nationale brancheverenigingen voor producenten van huisdiervoeding.

NVG (Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren) is de branchevereniging van petfoodfabrikanten- en importeurs in Nederland. NVG is één van de 15 leden van de FEDIAF.

(Bron foto: Old Cocker Spaniel_Pixabay)