Nieuws

Voedingsconferentie over gezonde voeding voor dierentuindieren

Dierentuindieren kampen, net als mensen en huisdieren, steeds vaker met overgewicht. Voedingsexperts uit heel Europa wisselen daarom de komende dagen in Burgers’ Zoo de laatste inzichten en kennis uit met betrekking tot gezonde voeding voor dierentuindieren.

Naast aandacht voor obesitas staan op het programma ook andere onderwerpen, zoals de effecten van fruitloze diëten op het gedrag van (mens)apen en de specifieke voedingseisen die kraakbeenvissen zoals haaien en roggen stellen.

Kennisdeling dierentuinvoeding

Voedingsexperts van tientallen Europese dierentuinen wonen van 22 tot en met 25 januari 2015 de achtste editie van de European Zoo Nutrition Conference bij in het Arnhemse dierenpark Koninklijke Burgers’ Zoo. De organisatie van de internationale conferentie is in handen van Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL), EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) en Burgers’ Zoo. De dierentuinen die zijn aangesloten bij de EAZA werken internationaal nauw met elkaar samen op het gebied van kennisdeling en onderzoek. Ook werken zij intensief samen met specialisten van universiteiten en hogescholen.

Liever geen bananen voor apen

Voor veel dierentuinbezoekers zijn bananen onlosmakelijk verbonden met (mens)apen, maar in de praktijk voeren dierentuinen bananen door het hoge suikergehalte liever niet. Het dieet van (mens)apen in dierentuinen bestaat dan ook voor het grootste deel uit groentesoorten, verse takken en bladeren. Weinig dierentuinbezoekers staan er bovendien bij stil dat dierentuindieren, zoals olifanten, ook te dik kunnen zijn en dus aan obesitas kunnen lijden, als ze een verkeerd voedingspatroon kennen. "Er is eigenlijk geen enkele diersoort waarbij overgewicht in gevangenschap niet voorkomt”, zegt medeorganisator Tjalling Huisman van Hogeschool VHL.


(Bron foto: Hogeschool VHL)