Nieuws

Voedselpuzzel als uitdaging voor papegaaien

Papegaaien zijn slimme dieren. Een grijze roodstaartpapegaai is ongeveer net zo intelligent als een kind van vijf jaar. Wil een papegaai zich niet vervelen, dan moet je ze uitdagen. Met een voedselpuzzel bijvoorbeeld.

Een papegaai is een slim dier. Ze zijn soms in staat hun kooi te openen, soms met gebruik van sleutel. Uit onderzoek blijkt dat een grijze roodstaartpapegaai ongeveer net zo intelligent is als een kind van vijf jaar. Wil een papegaai zich niet vervelen, dan moet je ze uitdagen. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat ze gaan tralieknagen, schreeuwen of veren plukken.

Foerageren

In het wild zijn papegaaien de hele dag in touw met activiteit als het zoeken en opeten van voedsel, interactie met soortgenoten, vliegen, klimmen en poetsen. Ze zijn zo'n vier tot acht uur per dag bezig met het foerageren, het zoeken naar eten, schrijft Dibevo Vakblad in het artikel 'Wat wil de papegaai?'. In gevangenschap is dat anders. Daar zijn ze hooguit een half uur per dag bezig met foerageren omdat het eten in een voerbakje ligt. Je kunt ze uitdagen door een voerpuzzel aan te bieden.

Puzzel

Met zo'n puzzel laat je een papegaai iets doen voor zijn eten. Hij moet er moeite voor doen. Door voer op meerdere plekken aan te bieden, of een groter stuk fruit aan te bieden, daag je de papegaaien uit. Een voerpuzzel kan ervoor zorgen dat een papegaai wat langer bezig is met het foerageren, maar het is vaak hooguit anderhalf tot twee uur.

Voerverrijking

Om papegaaien meer uit te dagen is bioloog Mandy Beekmans bij de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht begonnen met een promotieonderzoek naar het foerageergedrag van de grijze roodstaartpapegaai. Het onderzoeksteam heeft gewerkt aan nieuwe foerageer- en voerverrijking die ervoor zorgt dat een papegaai minimaal vier uur per dag bezig is met het vergaren van zijn dagelijkse kostje.

Persoonlijkheidskenmerken

Niet iedere papegaai vindt hetzelfde leuk. De ene papegaai kabbelt graag op hout terwijl een ander liever met knikkers speelt. Het is belangrijk die dingen aan te bieden die aansluiten bij de voorkeuren van een individuele papegaai. Uit onderzoek blijkt dat voorkeuren voor bepaalde activiteiten kunnen samenhangen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken van de vogel. Die twee factoren samen bepalen hoe gevoelig een papegaai is voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag zoals verenplukken.

(Bron foto: Pixabay)