Nieuws

Vogelgriep op pluimveebedrijf in Biddinghuizen

Op een bedrijf met vleeseenden in Biddinghuizen werden vrijdag ongeveer 500 dode eenden gevonden. Inmiddels is vastgesteld dat de dieren zijn besmet met de hoogpathogene H5N8 variant van de vogelgriep die onder wilde vogels rond gaat. In de landen om ons heen is ook veel aan de hand.

Ruimingen

Afgelopen zaterdag is met de ruiming begonnen. Naast dit besmette bedrijf worden een aantal bedrijven preventief geruimd. Het gaat hierbij om 3 locaties van dezelfde eigenaar in Hierden en 1 in Ermelo. In totaal gaat het om circa 180.000 eenden. Daarnaast wordt een ander vleeseendenbedrijf met 10.000 vleeseenden preventief geruimd omdat dit bedrijf in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Biddinghuizen. De ruimingen wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Toezichtsgebied en landelijke maatregelen

Conform Europese regelgeving wordt om het besmette bedrijf een beschermingsgebied van drie kilometer en een toezichtsgebied van tien kilometer ingesteld. In de zone van tien kilometer rondom het bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimveebedrijven voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Het gebied omvat niet alleen een groot deel van de provincie Flevoland, maar ook Elburg, Nunspeet en Harderwijk. Het gebied grenst aan het Veluwemeer, waar de afgelopen weken talrijke dode wilde vogels zijn aangetroffen.

Er is geen landelijke standstill afgekondigd gezien de forse preventieve maatregelen die al eerder zijn afgekondigd. Voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren geldt een ophok- en afschermplicht. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobbyvogels ervoor zorgen dat hun vogels niet in contact komen met wilde watervogels. Ook mogen bezoekers niet in contact komen met gehouden vogels. Verder geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

De bezoekersregeling is wel aangescherpt: Er gold reeds een verbod voor buitenstaanders om stallen te betreden. Deze maatregel wordt nu uitgebreid tot een verbod voor buitenstaanders om het erf te betreden. Bezoekers mogen alleen nog na strenge hygiënemaatregelen het erf betreden. Ook moet pluimvee klinisch worden geïnspecteerd binnen 24 uur voor vervoer naar een ander pluimveebedrijf.

Situatie vogelgriep Europa

In diverse landen in Europa zijn dode wilde vogels met hoogpathogene vogelgriep (HPAI) van het type H5N8 aangetroffen: Nederland, Hongarije, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Zwitserland. In Nederland zijn in Zeewolde, Monnickendam, Rotterdam, Werkendam, Oostzaan, Medemblik en Durgerdam dode wilde watervogels gevonden waarbij HPAI H5N8 is vastgesteld. Hongarije, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en nu ook Nederland hebben melding gedaan van HPAI van het type H5N8 bij commercieel gehouden dieren.

(Bron foto: Bekende H5N8 meldingen, Google Maps)