Nieuws

Voorkom pensverzuring bij koeien

Met een rantsoen van snel verteerbare graskuilen of met een hoog aandeel mais is er een risico op pensverzuring bij koeien, vooral in de winter. Door extra structuurrijk voer te geven kun je het risico op pensverzuring beperken.

Pensverzuring ligt deze winter op de loer, aldus vakblad Veeteelt, vooral wanneer je rantsoen uit voer met snel verteerbare graskuilen of een hoog aandeel mais bestaat. Je kunt pensverzuring voorkomen. Het vakblad schrijft in een artikel over een praktijkstudie die twee masterstudenten van de Universiteit Utrecht uitvoerden. De studenten komen met aanbevelingen.

Pensverzuring

Pensverzuring, of in het Engels subacute ruminal acidosis (SARA) ontstaat door een overmaat van vluchtige vetzuren in de pens als gevolg van een snel verteerbaar rantsoen, zo legt het vakblad uit in een kadertekst. Koeien met pensverzuring tonen verschillende symptomen: ze laten krachtvoer liggen, de mest is dunner, ze tonen verminderde herkauwactiviteit, hebben minder buikvulling of een dof haarkleed.

Verteerbaarheid

Uit het onderzoek van de Utrechtse studente Marieke Kooman blijtk dat een kuilanalyse informatie kan geven over het risico op pensverzuring. De verteringscoëfficiënt van de organische stof (VCOS) is een belangrijk gegeven. Een hoge VCOS betekent dat de verteerbaarheid van het kuilvoer hoog is. In de pens ontstaan dan sneller en meer vluchtige vetzuren door fermentatie. Heb je zulke snel verteerbare kuilen, dan kun je maatregelen nemen.

Structuur

Zo kun je extra structuur voeren, de broksoort aanpassen of bierbostel of perspulp aan het rantsoen toevoegen. Ook een hoog aandeel maïs in het basisrantsoen kan de kans op pensverzuring vergroten. Je zou mais grover kunnen hakselen. In het artikel wordt ook genoemd dat je een lasagnekuil aan kunt leggen, een kuil waar je verschillende snedes over elkaar legt.

(Bron foto: Shuterstock)