Nieuws

Vroege voeding vleeskuikens binnen 5 jaar verplicht

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Vleeskuikens
  • Interessant voor
    Pluimveehouder
Bekijk de bronnen
Vleeskuikens moeten binnen 36 uur na uitkomst over water en voer beschikken. Dit is het gevolg van een uitspraak van het College voor Beroep van het bedrijfsleven (CBb) vorig jaar. Broederijen krijgen 5 jaar de tijd om voorzieningen te treffen die dat mogelijk maakt.

Dat staat volgens De Volkskrant in een besluit dat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil nemen. Tot nu handhaafde de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) pas wanneer broederijen kuikens langer dan 60 uur na het uitkomen uit het broedei nog niet van water en voer hadden voorzien.

Belang vroege voeding

Een gezond kuiken kan onder optimale omstandigheden zijn voordeel doen van directe beschikking over voer en water. Het kuiken kan de dooierrest dan beter benutten voor ontwikkeling, immuniteit en groei. De juiste temperatuur van de omgeving is hierbij een zeer belangrijke factor, want als kuikens het koud of te warm hebben eten ze niet en zal van een goede start geen sprake zijn. In de kuikenbroederij komen kuikens niet allemaal tegelijk uit. De kuikens die het eerst uit komen, moeten wachten totdat alle kuikens uit zijn, en dat kan nog wel een dag duren. Daarna worden de kuikens verwerkt en geteld, en gaan ze op transport naar een pluimveebedrijf. Pas daar hebben zij de beschikking over voer en drinkwater.

Onderzoek van Wageningen University & Research - op basis van een grondige analyse van de wetenschappelijke literatuur - toonde eerder aan dat 48 uur (36-60 uur) voer- en waterdeprivatie na uitkomen van kuikens leidt tot een verminderd lichaamsgewicht en een hogere totale mortaliteit van 0 tot 42 dagen leeftijd in vergelijking met kuikens die niet worden gedepriveerd.

Uitspraak CBb

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier begon in 2013 een zaak tegen bedrijven die in Nederland vleeskuikens uitbroeden. De organisatie voerde aan dat het in strijd is met het Besluit welzijn productiedieren, de Gezondheids- en welwijnswet voor dieren en de Wet dieren om kuikens niet direct toegang te geven tot water en voer na uitkomst. Genoemde resultaten van het onderzoek van Wageningen University & Research geven ook aan dat vroege verstrekking van water en voer positief voor is voor de ontwikkeling van kuikens. De NVWA bleef echter vasthouden aan een termijn van 60 uur waarbinnen kuikens over water en voer moeten kunnen beschikken. Hierop heeft Wakker Dier een zaak aangespannen, en besliste het CBb in 2018 dat de NVWA een nieuwe richtlijn voor de handhaving moest vaststellen. Broederijen krijgen 5 jaar de tijd om hun bedrijfsvoering aan te passen.

Snellere aanpassing

Wakker Dier is blij met het besluit, maar zegt in beroep te gaan tegen het besluit van de NVWA om broederijen vijf jaar de tijd te geven om hun bedrijfsvoering aan te passen. De aanpassing is veel sneller mogelijk, vindt Wakker Dier. Daarnaast verzoekt de organisatie minister Schouten om ook broederijen voor legkuikens aan te pakken.

(Bron foto: Vroege voeding vleeskuikens_Wageningen Livestock Research)