Nieuws

Vuurwerkvrije zones in minstens veertig gemeenten

Samenvatting
  • Onderwerp
    Mogelijkheden gemeenten om overlast door vuurwerk te beperken
  • Interessant voor
    gemeenten, particulieren, hulpverlening
Meer informatie
Een groeiend aantal gemeenten maakt gebruik van de mogelijkheid om vuurwerkvrije zones in te stellen. Twaalf gemeenten hebben voor de komende jaarwisseling zelfs een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd.

Rond de afgelopen twee jaarwisselingen mocht in heel Nederland nergens vuurwerk worden afgestoken vanwege corona en dreigende overbelasting van de ziekenhuizen. Zo'n totaalverbod is er dit jaar niet. Dat betekent dat de in 2020 afgesproken vuurwerkregels weer van kracht zijn: knalvuurwerk, Chinese matten en vuurpijlen zijn verboden, siervuurwerk als cakeboxen is toegestaan.

Veel huisdieren zijn bang voor de knallen en het geknetter van vuurwerk. Vogels en andere wilde dieren kunnen het weken later nog moeilijk hebben als gevolg van vuurwerk.

Vuurwerkvrije zones

Gemeentes hebben al een aantal jaar de mogelijkheid om vuurwerkvrije zones in te stellen. In een gebied rond bijvoorbeeld ziekenhuizen, verzorgingshuizen, winkelcentra en kinderboerderijen mag dan geen vuurwerk worden afgestoken. Die maatregel blijkt succesvol, want ook dit jaar gaan minstens veertig gemeenten weer werken met vuurwerkvrije zones. Zo heeft Den Haag maar liefst 53 vuurwerkvrije zones ingesteld, en heeft Zaanstad 30 zones aangewezen.

Vrijwillige vuurwerkvrije zone

Een andere optie die een gemeente heeft is een vrijwillige vuurwerkvrije zone. Burgers kunnen met hun buren afspreken geen vuurwerk af te steken. Ook kunnen bewoners melden dat ze liever geen vuurwerk in de buurt van hun woning te hebben door een poster op hun raam te plakken. Die posters kun je bij sommige gemeentes krijgen, maar de gemeentes hebben geen rol bij handhaving van het vrijwillige verzoek.

Algeheel vuurwerkverbod

In juni stemde een Kamermeerderheid tegen een landelijk verbod. Veel gemeenten denken er nu aan om zelf in hun gemeente een verbod in te stellen. Twaalf gemeenten hebben voor de komende jaarwisseling een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd. Verder stellen twee gemeenten zo'n verbod volgend jaar in en overwegen nog eens minstens tien gemeenten het verbod ergens in de komende jaren af te kondigen. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS onder 223 gemeenten.

De 12 gemeenten met een algeheel vuurwerkverbod zijn: Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug. Zij vinden de overlast, materiële schade, letsel en milieuvervuiling onevenredig groot. Hier is alleen het zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, toegestaan.

DierVizier wenst u een veilige en fijne jaarwisseling toe!

Bron introfoto: Schertsvuurwerk (©Anniek Dhaeze via Flickr)