Nieuws

Welzijn huidverzorgende vis ter discussie

Bakken met levende vis worden steeds meer gebruikt voor voetverzorging. Het welzijn van de vissen in zogenaamde fish spa’s staat echter discussie.

Fish spa's omstreden

Er zijn steeds meer plaatsen waar mensen de huid van hun voeten en andere lichaamsdelen kunnen laten verzorgen door vissen in bakken. Recent besteedde het consumentenprogramma van de Tros, Radar, aandacht aan het verschijnsel. Het effect van de methode is omstreden en er worden grote vraagtekens gezet bij de hygiënische aspecten van de zogenaamde fish spa’s. Vooral het risico van schimmelinfecties wordt genoemd. In België heeft de Gezondheidsraad negatief geadviseerd over het gebruik van fish spa’s. In Schotland zijn speciale richtlijnen opgesteld voor de hygiëne in fish spa’s. In sommige Amerikaanse staten is de methode verboden.

Vraagtekens bij vissenwelzijn

De vis die gebruikt wordt voor onder meer voetbehandeling is de Garra rufa. De soort komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten. In Turkije werd de vermeende helende werking van de vis bekend aan het begin van de vorige eeuw. Tegenwoordig kom je fish spa’s met de soort overal ter wereld tegen en wordt de soort grootschalig gekweekt en verhandeld. In de uitzending van Tros Radar stelt de Nijmeegse hoogleraar en visfysioloog Gert Flik dat het welzijn van de dieren behoorlijk wordt aangetast. Volgens hem worden de dieren in een zeer arme omgeving gehouden en uitgehongerd om ze aan te zetten tot het eten van losse huiddelen.

Al eerder discussie in buitenland

Ook in het buitenland is de nodige discussie over het welzijn van vissen die worden ingezet voor huidbehandeling. De betrokken sector stelt dat er veel aandacht is voor het welzijn van de dieren en dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de dieren. Andere bronnen zetten daar grote vraagtekens bij. 


(Bron foto: Health Protection Agency)

Publicaties

(6)